«Γκρινιάζουν», αλλά θα ψηφίσουν

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιλώντας στη Βουλή, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν βελτιώσεις, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα, είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης

προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και δεν θα προστατευθεί η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

Εξαιρούνται των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν προβεί σε διακανονισμό των χρεών τους, διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή . Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι ο βασικός φόρος ανακουφίζει το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς υπολογίζεται με προοδευτικούς συντελεστές, ενώ ο υπολογισμός του συμπληρωματικού φόρου που έρχεται να αντικαταστήσει τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ανεβάζει κατά 50% το αφορολόγητο όριο, στις 300.000 ευρώ, από 200.000 που ισχύει σήμερα, ενώ υπολογίζεται με μειωμένους συντελεστές.

Κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άσκησαν πάντως οι βουλευτές της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, κάνοντας λόγο για προλεταριοποίηση της αστικής τάξης και εξάντληση της της φοροδοτικής της ικανότητας. Παράλληλα, ζήτησαν να μειωθεί ο φόρος ακινήτων για τα ξενοίκιαστα και ημιτελή ακίνητα. Πολιτικά βατό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, λέγοντας ότι το 75% των πολιτών θα πληρώσουν λιγότερο από ότι πλήρωσαν το 2013 το 20% περίπου τα ίδια ενώ μόλις τι 5% θα πληρώσει κάτι παραπάνω.

Για χαριστική βολή στην οικονομία και βόμβα στα θεμέλια της μικρο-ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλη αρπαχτή πάνω από τυριά δισ. ευρώ εις βάρος της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα