Βρετανία: Κοντά στα 120 δολάρια το μπρεντ

Τα 120 δολάρια πλησίασε προς στιγμήν, σήμερα Δευτέρα, η τιμή του μπρεντ, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων, καθώς οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική πυροδότησαν ανησυχίες ότι θα περιοριστεί η προσφορά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ενισχύει τη ζήτηση.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ ανήλθε, προσωρινά, στα 119,75
δολάρια, διαμορφούμενη σε επίπεδα πλησίον του υψηλού των τελευταίων δυόμισι χρόνων (117,79 δολάρια) τα οποία άγγιξε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, υποχώρησε στα 119,63 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 93 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχθηκε στα 108,78 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Στη συνέχεια, υποχώρησε στα 108,71 δολάρια, με κέρδη 77 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.

Οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δέχθηκαν νέα ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την τελευταία ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Τα μισθολόγια αυξήθηκαν εκεί το Μάρτιο περισσότερο του αναμενόμενου, κατά 216.000, έναντι αύξησης 190.000 για την οποία έκαναν λόγο οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ. Κατά συνέπεια, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού - από 8,9% προηγουμένως - στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009.

«Η υποχώρηση του δείκτη ανεργίας αιφνιδίασε την αγορά και ήταν πιθανά ο μικρός κινητήριος μοχλός για την άνοδο των τιμών», εκτιμά ο οικονομολόγος στη National Australia Bank Μπεν Ουέστμορ. Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, η αγορά παρακολουθεί «κάθε νέο για πιθανή επέκταση των αναταραχών στις χώρες της περιοχής. Αυτό θα πυροδοτήσει μια νέα άνοδο των τιμών», υποστηρίζει ο Ουέστμορ.

Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου «στοιχηματίζουν» πάντως ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, έδειξαν ότι οι θέσεις για άνοδο των τιμών αυξήθηκαν, το επταήμερο που έληξε στις 29 Μαρτίου, κατά 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα