Βρετανία: Δεύτερη δόση βοήθειας στην Ιρλανδία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέβαλε μια δεύτερη δόση βοήθειας προς την Ιρλανδία, την οποία αποφάσισε να υποστηρίξει οικονομικά στο όνομα του "εθνικού της συμφέροντος", παρά την κατ' αρχήν αντίθεσή της σε μια οικονομική συμμετοχή της στη διάσωση της ευρωζώνης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Μαρκ Χόμπαν ενημερώνει τους βουλευτές για την καταβολή στο ιρλανδικό κράτος ενός δανείου 403 εκατομμυρίων στερλινών (480 εκατομμυρίων ευρώ) με έτος

εξυπηρέτησης το 2019, στο πλαίσιο μιας συνολικής βοήθειας 3,2 δισεκατομμυρίων στερλινών.

Η δόση αυτή, διευκρίνισε, δίδεται μετά την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που χαιρετίζει τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Η βρετανική κυβέρνηση "κρίνει ότι είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον η οικονομία της Ιρλανδίας να πηγαίνει καλά και το τραπεζικό της σύστημα να είναι σταθερό", λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, υπενθύμισε ο Χόμπαν.

Η Ιρλανδία σύναψε στα τέλη του 2010 με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους μια δανειακή σύμβαση ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο τριών ετών για να καλύψει το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος της, το οποίο προκλήθηκε από τη διάσωση του τραπεζικού τομέα. Η Βρετανία, η οποία βρίσκεται εκτός ευρωζώνης, είχε αποφασίσει να συμβάλλει στο διμερές αυτό σχέδιο βοήθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα