Βραζιλία: Συλλήψεις πρώην μελών του Κογκρέσου

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τρία πρώην μέλη του Κογκρέσου της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας σήμερα, διευρύνοντας την έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς πέραν της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, στην κρατική τράπεζα Caixa Economica Federal καθώς και στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας

Ομοσπονδιακός δικαστής στην πόλη Κουριτσίμπα της νότιας Βραζιλίας διέταξε τη σύλληψη

του Αντρέ Βάργκας, πρώην μέλους του Κογκρέσου που είχε εκλεγεί με το κυβερνών κόμμα, καθώς επίσης του Λουίς Αργκόλου και του Πέδρου Κορέα, πρώην κοινοβουλευτικών εκλεγμένων με το μικρό Κόμμα της Αλληλεγγύης.

Αν και κανείς τους δεν διατηρούσε κάποιο αξίωμα σήμερα, πρόκειται για τους πρώτους πολιτικούς που συλλαμβάνονται μετά την έναρξη, πριν από περίπου έναν χρόνο, της έρευνας για διαφθορά στην Petrobras.

Αστυνομικοί και εισαγγελείς δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ότι ο Βάργκας και ο αδελφός του δωροδοκήθηκαν για να βοηθήσουν μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων και ένα βιοτεχνολογικό εργαστήριο να εξασφαλίσουν δημόσιες συμβάσεις από την Caixa Economica Federal και το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Ο ομοσπονδιακός αστυνομικός Ίγκορ Χομάριου τόνισε πως "αυτό πιθανόν επαναλήφθηκε και σε άλλους τομείς".

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο ανέφερε στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ότι η έρευνα πρέπει να διευρυνθεί και να βαθύνει, πάντως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα δείχνουν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, καθώς φέρονται να ενεργούσαν ως ενδιάμεσοι στις δωροδοκίες.

Εισαγγελείς προειδοποιούσαν ήδη από πέρυσι ότι το κύκλωμα των δωροδοκιών που αποκαλύφθηκε στην Petroleo Brasileiro SA πιθανόν εκτείνεται και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Η έρευνα, γνωστή με την ονομασία "Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου", οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δεκάδων στελεχών κορυφαίων κατασκευαστικών εταιριών της Βραζιλίας, ενώ ενέπλεξε δεκάδες πολιτικούς, στη πλειονότητά τους από το Κόμμα Εργατών (PT) της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, που φέρονται να δωροδοκούνταν.

Το σκάνδαλο προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ κι απειλεί να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την οικονομία, η οποία ήδη έχει περιέλθει σε στασιμότητα, καθώς κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες πιθανόν θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις της Petrobras.

Τα πρώην μέλη του Κογκρέσου και η Caixa Economica συνδέονται με την έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras μέσω του Αλμπέρτου Γιουσέφ, ενός ανθρώπου που επιδιδόταν σε ανταλλαγή συναλλάγματος στη μαύρη αγορά στην πολιτεία Παρανά. Ο Γιουσέφ συμφώνησε να αποκαλύψει ποιοι δωροδοκούνταν με αντάλλαγμα επιεικέστερη ποινή.

"Η έρευνα μόλις αρχίζει", τόνισε ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα.

Η Caixa Economica ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι θα αρχίσει εσωτερική έρευνα και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές, διαβιβάζοντάς τους όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των πρώην μελών του Κογκρέσου της Βραζιλίας για σχόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα