Βουλγαρία: Πολιορκία της Βουλής

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή 40η μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έξω από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, στη Σόφια. Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομικών σε όλο το διάστημα των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης του

Πλάμεν Ορεσάρσκι προσπάθησαν χθες το βράδυ να "προκαλέσουν χάος" μπροστά από τη Βουλγαρική Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόβτσεφ τονίζοντας ότι η αστυνομία αντέδρασε κατάλληλα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν όπως κάθε απόγευμα, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για σχέσεις με την ολιγαρχία απέκλεισαν τις εξόδους της Βουλής και εμπόδισαν βουλευτές, δημοσιογράφους και υπουργούς να εξέλθουν.

"Εξετάζουμε τι έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφάλειας για να εξακριβώσουμε ποιος πέταξε πέτρες στους βουλευτές και στους αστυνομικούς. Υπήρξαν πολλές προκλήσεις κατά της αστυνομίας και πιστεύω ότι οι αστυνομικοί αντέδρασαν με τον πιο σωστό τρόπο" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Τόνισε ακόμη, ότι αν υπάρξουν καταγγελίες για υπέρβαση εξουσίας από τους αστυνομικούς, τότε θα διεξαχθούν έρευνες.

Ο κ. Γιόβτσεφ παραδέχθηκε ότι ήταν απόφασή του να προσπαθήσει να απομακρύνει υπουργούς και βουλευτές με λεωφορείο συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων, όταν μεγάλος αριθμός διαδηλωτών ήταν συγκεντρωμένος έξω από τη Βουλή.

Η ενέργεια προκάλεσε την αντίδραση των διαδηλωτών και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δέκα άτομα.

Η ένταση κλιμακώθηκε ενώ οι βουλευτές συζητούσαν για την πρόταση αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Χιλιάδες πολίτες φωνάζοντας "Μαφία" και "Παραίτηση" αρνήθηκαν να αφήσουν τρεις υπουργούς και αρκετούς βουλευτές να φύγουν από το κτίριο της Βουλής, αργά το βράδυ όταν έληξε η συζήτηση. Μαζί τους εγκλωβίστηκαν και δημοσιογράφοι.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας και οι βουλευτές επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας οι διαδηλωτές εμπόδισαν την απομάκρυνσή του με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Τελικά οι αξιωματούχοι φυγαδεύθηκαν από το κτίριο της Βουλής γύρω στις 5 τα ξημερώματα.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι εντός του κτιρίου είχαν παγιδευθεί 109 άτομα, για περίπου οκτώ ώρες, μεταξύ των οποίων 30 βουλευτές, τρεις υπουργοί και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στη Βουλγαρία πρόβαλαν εικόνες διαδηλωτών με αίματα στα πρόσωπα. Από το νοσοκομείο Πιρόγκοφ της Σόφιας ανακοινώθηκε ότι σε δέκα άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι προτεραιότητα της αστυνομίας ήταν να προστατεύσει τη ζωή όλων, διαδηλωτών και αστυνομικών και υπογράμμισε ότι τόσο αστυνομικοί όσο και διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο πλαίσιο μεμονωμένων ενεργειών που είχαν στόχο τη διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα