Βουλγαρία: Αισιόδοξη για τις σχέσεις με ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εν τέλει, τα Σκόπια θα δεχτούν το αίτημα της Σόφιας να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας.

Σημείωσε δε πως "αυτή η συμφωνία θα βασίζεται στη Διακήρυξη του 1999 και εμείς είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτή είναι μια καλή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος".

Σε συνέντευξή του στη δημοφιλή εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ "Κυριακή 150", τα κύρια σημεία της οποίας αναδημοσιεύει

σήμερα η εφημερίδα "Σταντάρτ" και άλλες εφημερίδες, ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε απορία για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα ότι, "η φιλία δεν οικοδομείται με συμφωνίες αλλά με πράξεις".

"Οι δύο χώρες μας είχαν Διακήρυξη Καλής Γειτονίας ένα έγγραφο, το οποίο έχουν υπογράψει και πρόεδροι και πρωθυπουργοί (σ.σ.την οποία υπέγραψαν το 1999, στη Σόφια, οι τότε πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Ιβάν Κώστοφ και της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι). Τώρα, έρχονται οι καινούργιοι ιθύνοντες στα Σκόπια και λένε 'αυτό δεν μας αφορά'. Αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή συμπεριφορά, καθόλου δεν είναι. Στην Ευρώπη, οι συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών γίνονται σεβαστές, ανεξαρτήτως από το ποιος .είναι πρωθυπουργός" υπογράμμισε ο κ. Πλέβνελιεφ.

"Εμείς θέλουμε, αυτή η Διακήρυξη Φιλίας να γίνει Συμφωνία Φιλίας. Αυτό είναι το πλέον στοιχειώδες, το οποίο μπορούμε να κάνουμε" πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

"Συμφωνία Καλής Γειτονίας πρέπει να υπάρχει, θα υπάρχει και θα βασίζεται στη Διακήρυξη αυτή. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλέβνελιεφ.

"Εμείς πάντοτε βοηθούσαμε, αλλά όταν κάποιος θέλει να τον βοηθούν, πρέπει να εργάζεται γι' αυτό" σημείωσε ακόμη ο Βούλγαρος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση της ΒΝΡ αναφορικά με τη στάση της Σόφιας απέναντι στην ευρωατλαντική ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ.

"Ήμασταν πάντα δίπλα, στο πλευρό τους (της ΠΓΔΜ). Πάντα, όταν υπήρχε πρόβλημα στο παρελθόν" επεσήμανε ο κ. Πλέβνελιεφ, αλλά πρόσθεσε πως "μέχρι στιγμής συνεχίζουν να υπάρχουν δύο άλυτα προβλήματα".

"Η θέση της Βουλγαρίας είναι πολύ ρεαλιστική. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διακύβευσης των εξαιρετικά ανθρώπινων σχέσεων (μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών) και το καινό παρελθόν, που μας συνέδεε τόσο πολλά χρόνια" τόνισε.

Οι βασικές θέσεις, τις οποίες η Σόφια επιθυμεί να διασφαλίσει με μια συμφωνία φιλίας με τα Σκόπια είναι - μεταξύ άλλων - να εγκαταλείψουν τα τελευταία "τις ανυπόστατες μειονοτικές και εδαφικές διεκδικήσεις, τη 'γλώσσα του μίσους' προς τη Βουλγαρία εκ μέρους πολιτικών παραγόντων και του Τύπου όπως και την πολιτική συστηματικής διάκρισης και διώξεων πολιτών της χώρας με βουλγαρική εθνική συνείδηση".

Αυτά θέτει η επίσημη Σόφια ως βασική προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την "ευρωπαϊκή οικογένεια".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα