Βοήθεια από την Τουρκία βλέπει ο Χατζηδάκης

Συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον πρόεδρο του με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Rifat Hisarciklioglu για τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων και η εμπειρία της Τουρκίας από το ΔΝΤ, καθώς και η μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία, (φέτος 60%) μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά να αποτελέσει αφορμή για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
 

Οι προοπτικές

ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων και η εμπειρία που αποκόμισε η γειτονική χώρα από την ένταξή της στο ΔΝΤ την προηγούμενη δεκαετία, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Ριφάτ Χισαρσικλίογλου (Rifat Hisarciklioglu) και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που φθάνει εφέτος στο 60% και τόνισε ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά να αποτελέσει και καταλύτη για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε», πρόσθεσε, «για την αντίστοιχη εμπειρία της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή και για τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η κρίση».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και πίστη στην προσπάθεια, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για να τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να ξεπεράσουμε την ύφεση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από τώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας.

«Κι εμείς στην Τουρκία δέκα χρόνια πριν ζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση, μια όμοια κρίση, αλλά μπορέσαμε και κάναμε την κρίση ευκαιρία», είπε.

Έκανε λόγο επίσης για τον περιορισμό του κράτους, αλλά και για την ομοψυχία εργοδοτών και εργαζομένων που -όπως ανέφερε- επιτεύχθηκε προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο Ριφάτ Χισαρσικλίογλου ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανέφερε ότι μετά τις διευκολύνσεις που έγιναν στο θέμα της βίζας, οι επισκέψεις μεταξύ των νησιών και των παραλίων έχουν αυξηθεί, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ειρηνική συμβίωση περνάει μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο οικονομιών, καθώς και ότι οι δύο φορείς εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα συνεργειών με τους Τούρκους επιχειρηματίες, για εκατέρωθεν επενδύσεις και για παροχή τεχνογνωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα