Βλέπει θετικά εμπλοκή ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι μελλοντικές προσπάθειες να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία ενδεχομένως να αποδειχθούν μάταιες καθώς η ίδια δεν έχει αποδεχθεί ζημιές στο ελληνικό χρέος που κατέχει,
αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Σε τεχνικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ δίνει εμμέσως ένα οικονομικό επιχείρημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.

Αναλαμβάνοντας ζημιές στο ελληνικό χρέος, αναφέρει, η ΕΚΤ θα απορροφήσει και ένα μέρος από το χρέος της Ελλάδας βοηθώντας έτσι να επιστρέψει σε καλό δρόμο το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καθιστούσε πιθανότατα πολύ πιο αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν ένα haircut στα ομόλογα, στο ελληνικό χρέος ή σε όποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της», σημειώνει ο  Domenico Lombardi, οικονομολόγος στο Brookings Institution και πρώην αντιπρόσωπος της Ιταλίας στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ φαίνεται να υποστηρίζει πως χωρίς την αναδιάρθρωση της ΕΚΤ, ένα πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων δεν θα είναι βιώσιμο.

Η έκθεση πάντως δεν αναφέρει ρητά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει. Αντίθετα, επισημαίνει ότι επειδή η ΕΚΤ δεν κατέγραψε ζημιές κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ήταν στα χέρια των ιδιωτών, η κεντρική τράπεζα περιόρισε τον αντίκτυπο των πιθανών μελλοντικών προγραμμάτων για αγορές ομολόγων.

Αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες: «Είναι εφικτό να μετριαστούν οι φόβοι στην αγορά... μεταφέροντας ορισμένα από τα οφέλη της ΕΚΤ πίσω στους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει το ΔΝΤ.

Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, σε φυσιολογικές συνθήκες, με τις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές θα πρέπει να υποχωρεί.

Ωστόσο, η ΕΚΤ είχε υψηλότερη προτεραιότητα (seniority) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάτι που προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές ότι θα μπορούσε να το επαναλάβει αυτό εφόσον υπάρξει αναδιάρθρωση του ισπανικού ή ιταλικού χρέους.

Όσο περισσότερο κρατικό χρέος κατέχει η ΕΚΤ, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνητικές ζημιές για τους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό καθιστά πιο επικίνδυνες τις αγορές αυτών των ομολόγων, διογκώνοντας τα ασφάλιστρα και οδηγώντας στο περιθώριο πολλούς επενδυτές.

Στην ανάλυση του ΔΝΤ σημειώνεται εξάλλου ότι όσο περισσότερο περιμένει η ΕΚΤ για να αναλάβει δράση τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα είναι η διαδικασία με τις αγορές των ομολόγων.

Πηγή:w
Keywords
Τυχαία Θέματα