Βλέμμα στο Φασισμό

Στην κατανόηση του φαινομένου του φασισμού, στοχεύει ο κύκλος προβολών με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό», που ξεκινά στις 6μμ το απόγευμα κι ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου.

Τον Κύκλο συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξενμπουργκ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Tαινιοθήκη της Ελλάδος.

Η έναρξη θα γίνει με την προβολή της ταινίας του Μιχαήλ Ρομ «Αληθινός Φασισμός» και η είσοδος θα γίνει μόνο με προσκλήσεις.

Για τις υπόλοιπες προβολές, οι οποίες πραγματοποιούνται

κάθε Τετάρτη στις 18.00, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μεταξύ των ταινιών, που θα προβληθούν και η «Πτώση» του Γερμανού σκηνοθέτη Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, με εισηγητή τον καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίττη.

«Πρόκειται για έναν κύκλο εξαιρετικών ταινιών κι αυτό έχει μια ειδική σημασία. Δεν είναι μια συζήτηση ακαδημαϊκή, δεν είναι μια άμεσα πολιτική συζήτηση, είναι μία συζήτηση μέσα από τον οξυδερκή, έμμεσο τρόπο που Τέχνη μπορεί να μιλήσει για το φασισμό. Αυτές είναι όλες εξαιρετικές ταινίες» δήλωσε ο κ. Βίκτωρας Αρδίττης στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.
Στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται το φαινόμενο φασισμός σήμερα, με το μάτι του σκηνοθέτη, ο κ. Αρρίττης απάντησε «είναι σα να ξυπνάει ένα δηλητήριο που έχει μέσα του ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Φαίνεται ότι δεν το έχουμε νικήσει. Κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε μια εγρήγορση για να το αντιμετωπίσουμε
Δυστυχώς, ξαναξυπνάει το τέρας».

Οι προβολές θα γίνονται στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό 48, στον Κεραμεικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα