«Ανοησίες οι ελληνικές εκτιμήσεις»

"Ειλικρινά, πιστεύω πως πρόκειται για ανοησίες" ήταν η φράση με την οποία ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχολίασε δήλωση του Δημήτρη Μάρδα, πως η χώρα μας έχει αποτιμήσει τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις στα 278,7 δισ. ευρώ.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποσαφήνισε πως η πιθανότητα καταβολής των εν λόγω αποζημιώσεων "είναι μηδενική", και υποστήριξε εκ νέου πως όλες οι οικονομικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λύθηκαν με τη συνθήκη του 1990 για την

ενοποίηση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, η αντιπαράθεση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να παγώσει και άλλο τις ήδη ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ο Κρίστιαν Σούλτς επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg, δήλωσε ότι ενώ τα 279 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από τις πολεμικές αποζημιώσεις αντιπροσωπεύουν το 90% του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην πραγματικότητα ελάχιστα θα βοηθήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον οι μακροχρόνιες νομικές μάχες δεν εξασφαλίζουν λ.χ. ότι οι δημοπρασίες εντόκων ομολόγων στις 8 και στις 14 Απριλίου θα πάνε καλά ή ότι τα δημόσια ταμεία θα καλύψουν τις συντάξεις και τους μισθούς του μήνα.

Το Βερολίνο θέλει να κλείσει το ζήτημα και αξιωματούχοι έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ζήτημα αυτό, αναφερόμενοι σε μια πληρωμή 115 εκατ. μάρκων που είχε γίνει στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι για το Βερολίνο το ζήτημα "έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά".

Διχασμένα τα γερμανικά κόμματα

Διχασμένα εμφανίζονται τα γερμανικά κόμματα σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, με την Αριστερά και τους Πράσινους να υποστηρίζουν το αίτημα και τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοικωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να το απορρίπτουν.

Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), ο εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι θέλει συνειδητά να μπερδέψει την κρίση χρέους και τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις με τις αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις. «Το νούμερο των 278,7 δισεκατομμυρίων των δήθεν πολεμικών χρεών δεν μπορώ να το καταλάβω και δεν στέκει με κανέναν τρόπο. Το θέμα των επανορθώσεων έχει για μας πολιτικά και νομικά κλείσει. Αυτό ισχύει και για το λεγόμενο αναγκαστικό δάνειο», δήλωσε ο κ. Ρέμπεργκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκή πολιτική Μανουέλ Σάρατσιν και η επικεφαλής της Γερμανοελληνικής Ομάδας Βουλευτών στην Μπούντεσταγκ Ανέτε Γκροτ τάχθηκαν υπέρ της καταβολής του αναγκαστικού δανείου. Όλες τις άλλες αιτιάσεις θα έπρεπε η Γερμανία και η Ελλάδα να τις ελέγξουν «από κοινού και με συνεννόηση» στο Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ο κ. Σάρατσιν, ενώ η κυρία Γκροτ τόνισε ότι «ο αριθμός των 278,7 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκτά άλλη σημασία, αν δει κανείς το ελληνικό χρέος και την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ κάθε μήνα». Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητήσει με την ελληνική πλευρά από τι αποτελείται αυτό το νούμερο, πρόσθεσε η κυρία Γκροτ και υποστήριξε ότι το κατηγορηματικό «όχι» του Βερολίνου δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να παραμείνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα