Βεβήλωση του τάφου του Μοσέ Νταγιάν

Ο τάφος του Μοσέ Νταγιάν, του μονόφθαλμου ισραηλινού στρατηγού, ήρωα του Πολέμου των Έξι Ημερών και πρώην υπουργού Άμυνας, βεβηλώθηκε στο κοιμητήριο της πόλης Ναχάλαλ στο βόρειο Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του στρατού.

Ένας ή πολλοί άγνωστοι έγραψαν πάνω στην επιτύμβια στήλη: «Ο υπουργός των αποτυχιών, στο όνομα των πεσόντων» στη μάχη, κάνοντας μια νύξη στους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ή Δ' αραβοϊσραηλινού πολέμου τον Οκτώβριο του 1973, όταν ο Νταγιάν ήταν
υπουργός Άμυνας.

Η βεβήλωση του τάφου συμπίπτει με την ημέρα του θανάτου του Μοσέ Νταγιάν, στις 16 Οκτωβρίου του 1981.

Ο ισραηλινός στρατηγός είχε επικριθεί έντονα σε επίσημη έκθεση για τα δεινά που υπέστη ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος στη Μέση Ανατολή, που όμως είχε ηττηθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Βάσει ενός στρατιωτικού σχεδίου, ο ισραηλινός στρατός (τσαχάλ) κατάφερε ύστερα από τρείς εβδομάδες σφοδρών μαχών να νικήσει τον εχθρό αλλά με βαρύ τίμημα, την απώλεια 2.650 ανδρών του.

Η κόρη του Νταγιάν, η Γιάελ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε «οργισμένη» και εξέφρασε την ελπίδα η αστυνομία να βρει τον ή τους υπεύθυνους της πράξης βανδαλισμού.

Ο Μοσέ Νταγιάν γεννήθηκε το 1915 στην υπό οθωμανική κυριαρχία Παλαιστίνη. Διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Εργατικής κυβέρνησης στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών που τελείωσε με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ το οποίο κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο στρατηγός με το χαρακτηριστικό μαύρο κάλυμμα στο αριστερό του μάτι, το οποίο έχασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών το 1977 και διαπραγματεύτηκε την ειρηνευτική συνθήκη με την Αίγυπτο του Ανουάρ ελ Σαντάτ το 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
μοσε νταγιαν φωτο, ntagian
Τυχαία Θέματα