Τσίπρας: «Ιστορικό χρέος»

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.Τον κ. Τσίπρα συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Τσίπρας

ανέφερε ότι, η χώρα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος, αυτό των αποζημιώσεων.

«Για εμάς είναι ένα ιστορικό χρέος στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Σήμερα δεν μπορεί να αναγνωρίζουμε το δημόσιο χρέος σε τράπεζες και μεγάλα funds, αλλά και τα χρέη τρίτων προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι, ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο πρώτος που με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει το ζήτημα. «Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε: «Ο κ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «κατάσταση πολιορκίας στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα», με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε κάνοντας λόγο για «εικόνα νεκροταφείου και ζόφου που δεν τιμά», όπως είπε, «τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, όπως επίσης δεν τιμά και τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε που γίνεται δεκτός σα να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφορικά με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι, «ξέθαψαν από το γύψο ένα χουντικό νόμο για να ορθώσουν μνημονιακά τείχη».

«Η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να εξοφλήσει τις οφειλές της στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος.

Keywords
Τυχαία Θέματα