Τσεχία: πρόταση μομφής

Η Κάτω Βουλή του τσεχικού Κοινοβουλίου συνέρχεται σήμερα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας, η οποία βλέπει την κοινοβουλευτική της δύναμη να μειώνεται εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

Η κυβέρνηση σήμερα δεν διαθέτει πλέον παρά μόνο 100 έδρες από τις 200 της Κάτω Βουλής, ενώ προηγουμένως διέθετε 118. Η δεξιά παράταξη υπέστη σαρωτική ήττα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων

αναμετρήσεων για τις περιφερειακές εκλογές και την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας.

Οι βουλευτές καλούνται να επανεξετάσουν το νομοσχέδιο για το δημοσιονομικό πακέτο που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων αύξηση του ΦΠΑ, ενώ η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα εντός της εβδομάδας, ή το πολύ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί πρόσφατα από την Γερουσία, όπως επίσης και από την Κάτω Βουλή, όπου επί 200 ψήφων συγκέντρωσε μόλις 94, εξαιτίας κυρίως της αντίθεσης που πρόβαλαν οι έξι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος ODS του Νέτσας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Τόμας Λέμπεντα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται αβέβαιο. «Ως επί το πλείστον οι πολιτικές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει δεν πήγαζαν από τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων στις κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά περισσότερο ή λιγότερο οφείλονταν στην έλλειψη πειθαρχίας στο εσωτερικό των κομμάτων που συμμετέχουν στις συμμαχίες. Είναι ένα φαινόμενο τυπικά τσέχικο», δήλωσε ο ίδιος.

Η σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ODS σήμερα το πρωΐ δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα. «Συμφωνήσαμε μόνο με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί», τόνισε ο Πετρ Τούχορ, ένας από τους έξι «αντάρτες». Κατά τον ίδιον, η κοινοβουλευτική ομάδα θα συνεδριάσει ξανά αύριο και άλλη μία φορά ακόμη λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ένας πιθανός συμβιβασμός εντός του ODS θα πρέπει όμως να γίνει αποδεκτός και από τα υπόλοιπα μέρη της τρικομματικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μίροσλαβ Κάρουσεκ ανακοίνωσε πως πρόκειται να προτείνει στους βουλευτές να παραπέμψουν εκ νέου το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013 στην κυβέρνηση, εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί γύρω από το περιεχόμενό του και τόνισε πως δεσμεύεται εντός 30 ημερών να ανακαταθέσει νέο νομοσχέδιο, βασισμένο στην υπάρχουσα νομοθεσία, που επιτάσσει ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ. Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο ίδιος ο Νέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα