Τσεχία: Νέος πρόεδρος ο Ζέμαν

Ο πρώην πρωθυπουργός της αριστεράς Μίλος Ζέμαν, που εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, δήλωσε έτοιμος να καταστεί "πρόεδρος όλων των πολιτών", στην πρώτη του δήλωση μετά τον δεύτερο γύροτων εκλογών τις οποίες κέρδισε εύκολα από τον αντίπαλό του Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

"Υπόσχομαι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να εκφράσω τη φωνή όλων των πολιτών", δήλωσε χειροκροτούμενος από τους οπαδούς του.

"Μέχρι τώρα, ήταν ένας αγώνας μεταξύ της Σπάρτα Πράγας και της Σλάβια Πράγας (δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τσεχίας). Τώρα θα παίξω γιατην εθνική ομάδα",

δήλωσε ο Ζέμαν, ο οποίος θα ορκιστεί στις 8 Μαρτίου.

Πρόεδρος της Κάτω Βουλής κατά την περίοδο 1996-98, και πρωθυπουργός τηνπερίοδο 1998 - 2002, ο 68χρονος Ζέμαν εξασφάλισε το 54,8% των ψήφων έναντι του 45,2% που έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, ο 75χρονος αριστοκράτης της δεξιάς.

"Επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτιμησή μου στον Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, και να τον συγχαρώ για τη δεύτερηθέση του", είπε επίσης ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ αποδέχτηκε την ήττα του σε αυτές τις πρώτες προεδρικές εκλογές που έγιναν με άμεση και καθολική ψηφοφορία. "Δέκα τοις εκατό είναι μια καθαρή διαφορά. Ο Μίλος Ζέμαν είναι νικητής", τόνισε. "Ελπίζω να καταφέρει να είναι πρόεδρος όλων των πολιτών της Τσεχίας", δήλωσε επίσης ο Σβάρτσεμπεργκ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχάρη "θερμά" σήμερα τον Μίλος Ζέμαν για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Τσεχίας, χαιρετίζοντας τη συμβολή του στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ μέρους μου, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας", γράφει ο Μπαρόζο σε μήνυμά του προς τον πρώην πρωθυπουργό και βετεράνο της αριστεράς Μίλος Ζέμαν, 68 ετών, που κέρδισεεπάξια τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην Τσεχία οι οποίες έγιναν με άμεση και καθολική ψηφοφορία.

"Αναλαμβάνετε τις πλέον υψηλές ευθύνες σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της και τη θέση της στον κόσμο,ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις", σημειώνει ο πρόεδρος εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

"Οι Τσέχοι εξέλεξαν σε σας μια προσωπικότητα που, στον προηγούμενο ρόλο της του πρωθυπουργού, έχει συμβάλει σημαντικά στον μετασχηματισμό της χώρας και ως εκ τούτου στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζει ο Μπαρόζο.

"Είμαι βέβαιος ως εκ τούτου ότι με το νέο σας ρόλο, θα συμβάλετε θετικάστην κοινή μας προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωσή μας και τα κράτη μέλη της", προσθέτει τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Μίλος Ζέμαν είναι ο τρίτος πρόεδρος αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της η Τσεχική Δημοκρατία το 1993, μετά τον αρχιτέκτονα της "ΒελούδινηςΕπανάστασης" του 1989 και αρχηγό του κράτους την περίοδο 1989-2003 Βάτσλαβ Χάβελ, και τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Βατσλαβ Κλάους (Πρόεδρος από το 2003), και οι δύο εξελέγησαν από το Κοινοβούλιο.

Αντίπαλοςτου 68χρονου Ζέμαν, ο οποίος εξασφάλισε το 55,8% της ψήφου ήταν ο 75χρονος γαλαζοαίματος δεξιός Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ που συγκέντρωσε το 44,2%.

Οι δύο αντίπαλοι είχαν έρθει στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο αυτών των προεδρικών εκλογών, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με 24,21% για τον Ζέμαν, πρωθυπουργό από το 1998 ως το 2002, και 23,4% για τον Σβάρτσενμπεργκ, υπουργό Εξωτερικών στους κόλπους της κυβέρνησης του ΠετρΝέτσας η οποία προωθεί πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες οι πολίτες της Τσεχίας κλήθηκαν να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα