Πενθεί η Αργολίδα

Σε τριήμερο πένθος η Αργολίδα έως και την Πέμπτη, μετά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη της Ιακώβου του Β'.

Η είδηση της κοίμησής του, στις 7.15 σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» γέμισε θλίψη και συγκίνηση τους Αργολιδείς.

Η ζωή και το έργο του Ιακώβου Β' στην Αργολίδα, για όσους τον έζησαν από κοντά, θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα. Το απαράμιλλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του για 28 ολόκληρα χρόνια στο νομό θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη

των Αργολιδέων.

Ο κατά κόσμον Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος.

Υπήρξε ένας ιεράρχης ακάματος και ιδιαίτερα εμπνευσμένος, αλλά συνάμα ταπεινός προστάτης των φτωχών. Ίδρυσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αργολίδας και λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του, να δημιουργήσει τον ιερό ναό Αγίου Αναστασίου, πολυούχου Ναυπλίου.
Για τον μακαριστό έργο ζωής υπήρξε η άοκνη προσπάθειά του να εντοπίσει και να επιστρέψει στην πόλη του Άργους τα ιερά λείψανα του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους. Και το κατάφερε στις 19 Ιανουαρίου του 2008.

Όταν, πλέον συνειδητοποίησε πως η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται παρατείται από τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδει το argolidaportal.gr στις 13.30, το λείψανο του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας έφτασε στο Άργος, όπου έγινε δεκτό με τιμές και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που τον περίμεναν.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όρισε τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αργολίδας τον μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο, ο οποίος υποδέχτηκε την σoρό του μακαριστού μητροπολίτη Ιακώβου μαζί με τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο και τον κλήρο του Άργους.

Τη σορό του προσκύνησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του νομού.

Αύριο το μεσημέρι, η σορός θα μεταφερθεί στον ιερό ναό Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, ο οποίος ανεγέρθηκε χάρις στις δικές του προσπάθειες και θα εκτεθεί σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου, θα τελεστεί από την μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, προεξάρχοντος του μακαριότατου αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα