Τρέχουμε για τα μνημεία

Ξεκινά στις 6 το απόγευμα από το 70ο Δημοτικό σχολείο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στην οδό Καλλισπέρη 1, η έκτη στη σειρά ΠολιτιστικοΠοδαλατοΔιαδρομή «Monumenta».

Ο Γιώργος Αμυράς, η ομάδα ΑΣΤΥ, με τη συνεργασία του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α' Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών «Περιβαλλοντικές-Πολιτιστικές Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας» θα τρέξουν με τα ποδήλατα μαζί με άλλους ποδηλάτες για να γίνουν γνωστά σχολικά κτήρια, σχολές και ακαδημίες της Αθήνας.


Το πρόγραμμα καταγράφει και τα σχολικά κτήρια της περιόδου 1830-1940 αποσκοπώντας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πληροφόρησης για τα εν λόγω σχολεία.

Από την οδό Καλλισπέρη 1 η διαδρομή συνεχίζεται προς το 74ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Αδριανού, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας. Ακολουθεί επίσκεψη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (Μαρασλή), όπου ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων κτηρίων απεικονίζει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των σχολείων. Εκεί βρίσκονται και τρία κτήρια του αρχιτέκτονα Νικολάου Μητσάκη για τα οποία η MONUMENTA έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού υπέρ του μη χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων μνημείων. Η ΠΠΔ στη συνέχεια κατευθύνεται στη Νομική Σχολή, περνά από την τριλογία για να δούμε την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Προχωρά στο Αρσάκειο και συνεχίζει στο Χημείο. Κατεβαίνοντας τη Σόλωνος περνά από την Κωλέττη όπου βρίσκεται το 35ο δημοτικό σχολείο που σχεδίασε ο Νικόλαος Μητσάκης, σημαντικό έργο του ελληνικού μοντερνισμού. Συνεχίζει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και καταλήγει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων. Θα υπάρξουν και άλλες μικρές ενδιάμεσες στάσεις. Περίπου είκοσι ιστορικά κτήρια εκπαίδευσης, σπουδαίας αρχιτεκτονικής, διηγούνται την ιστορία της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής των κτηρίων της εκπαίδευσης.

Συνάντηση: Καλλισπέρη 1, ώρα 6 μ.μ.

Διαδρομή-Ξενάγηση: Καλλισπέρη - Αδριανού - Βασιλίσσης Σοφίας - Μαρασλή - Πανεπιστημίου - Σόλωνος - Κωλέττη - Πατησίων

Διάρκεια: 2 ώρες

Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, φωτογρ. μηχανή, παγούρι με νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα