Τρ.Μπασέσκου: Ελπίδα να μην καταδικαστεί η Ουντρέα

Ο τέως πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου χαρακτήρισε την πρώην υπουργό και βουλευτή Έλενα Ουντρέα τη "μεγαλύτερη πολιτική επένδυσή του" και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα καταδικαστεί για τις υποθέσεις που διώκεται από την Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

"Ελπίζω να μην καταδικαστεί, επειδή είναι η μεγαλύτερη πολιτική μου επένδυση. (...) Έχω δει την ετήσια έκθεση της DNA, το ποσοστό επιτυχίας τους είναι 90%, όχι 100%. Ελπίζω η κ. Ουντρέα να είναι στο 10%, καθώς

τη γνωρίζω" δήλωσε ο κ. Μπασέσκου στη διάρκεια εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό B1 TV.

Ο τέως πρόεδρος της Ρουμανίας είπε ότι η κατάσταση με την Έλενα Ουντρέα είναι προς το παρόν ο μοναδικός λόγος που ανησυχεί.

"Η μοναδική μου ανησυχία ακριβώς τώρα, ειλικρινά, είναι η εξέλιξη της κατάστασης της Έλενα Ουντρέα. Τα παιδιά μου είναι όλα καλά, υγιή, τα εγγόνια μου επίσης, όλα είναι υπέροχα. Αν καταδικαστεί, δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω. Τι μπορώ να κάνω - να φτιάξω άλλη δικαιοσύνη;" σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου ενέκρινε, την περασμένη Δευτέρα, τα αιτήματα της DNA για προληπτική σύλληψη της πρώην υπουργού Τουρισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Έλενα Ουντρέα και για άσκηση ποινής δίωξης σε βάρος της για την υπόθεση "Bute Gala". Η πρώην υπουργός κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση αγώνα πυγμαχίας και για δωροληψία και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Το αίτημα για την άσκηση ποινικής δίωξης εγκρίθηκε με 218 ψήφους υπέρ και 76 κατά και το αίτημα για την προληπτική σύλληψή της πρώην υπουργού με 170 ψήφους υπέρ και 118 κατά.

Η Έλενα Ουντρέα τόνισε ότι το αίτημα σύλληψής της βασίζεται σε καταγγελίες, μία από τις οποίες υπέβαλε φίλη της, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων, που είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία και ήθελε να γλιτώσει τη σύλληψη.

Επισήμανε ότι έχει γίνει στόχος των εισαγγελέων και ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι ψευδείς.

Η πρώην υπουργός είναι ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό για άλλη υπόθεση, καθώς θεωρείται ύποπτη για ανάμειξη στο σκάνδαλο Microsoft. Η DNA την κατηγορεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ψευδή δήλωση εισοδήματος, αλλά η βουλευτής αρνείται τις κατηγορίες.

Προηγήθηκε απόφαση προφυλάκισής της για 30 μέρες, την οποία όμως άλλαξε σε κατ' οίκον περιορισμό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η Έλενα Ουντρέα, μιλώντας στους συναδέλφους της βουλευτές, τη Δευτέρα, προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκρίνουν τα αιτήματα της DNA για τη σύλληψή της, περιγράφοντας ως άθλιες τις συνθήκες στη φυλακή, όπου πέρασε περίπου μία εβδομάδα. Η πρώην υπουργός είπε ότι στο κελί 9 τ.μ. που μοιραζόταν με άλλες δύο κρατούμενες κυκλοφορούσαν ποντίκια, ότι τα παράθυρα δεν έκλειναν καλά, ότι δεν υπήρχε σεσουάρ μαλλιών και δεν μπορούσε να λούσει τα μαλλιά της, επειδή φοβόταν μήπως πάθει πνευμονία και ότι παντού υπήρχαν κοριοί.

"Σκέφθηκα να έρθω εδώ μπροστά σας με τις χειροπέδες, ώστε να τις δείτε και να τις αγγίξετε και να καταλάβετε καλύτερα ποια είναι η αίσθηση. Η προληπτική σύλληψη είναι μία μορφή βασανισμού που χρησιμοποιούν οι εισαγγελείς πολύ συχνά" τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα