Έβδομη μέρα αναταραχών στην Τουρκία

Έβδομη μέρα των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, και τρίτη των σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών -αστυνομίας σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος. Αρκετά υψηλότεροι τόνοι από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μιλά για «επαίσχυντη αστυνομική βία» και κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνει σήμερα το video

που δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί εν ψυχρώ με πλαστικές σφαίρες διαδηλωτή και κατόπιν να πανηγυρίζει. Χθες τη νύχτα, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, για να εμποδιστούν περίπου1000 διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σε δηλώσεις του να επιμένει στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ, προανήγγειλε δε και το γκρέμισμα ενός παρακείμενου στην πλατεία πολιτιστικού κέντρου "Κεμάλ Ατατούρκ" για τη δημιουργία όπερας. Επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων και αποκάλεσε τους διαδηλωτές "πλιατσικολόγους". Το θέμα είναι πλέον ιδεολογικό, τόνισε, στρέφοντας τα πυρά του και κατά του Twitter.

O κ. Ερντογάν, πάντως, ξεκινά σήμερα επίσημο 4ήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, επισκεπτόμενος μάλιστα την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο, τις χώρες, δηλαδή, που είχε ξεκινήσει «η Αραβική Άνοιξη».

Στο μεταξύ, πτώση 8,04% καταγράφει στο άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πως η πολιτική αναταραχή θα έχει διάρκεια στην χρηματαγορά της Πόλης, και αναμένουν πως θα επικρατήσουν μεσοπρόθεσμα η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις.

«Η βίαιη καταστολή σε συνδυασμό με τη φίμωση από τα ΜΜΕ εξόργισαν περισσότερο τους διαδηλωτές», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο καθηγητής πολιτικών επιστημών από το πανεπιστήμιο Μπογάζιτι της Κωνσταντινούπολης, Χάρης Θεοδωρέλλης - Ρήγας.

Φωτογραφία: Resim77

Keywords
Τυχαία Θέματα