Τουρκία: «Μη ισορροπημένη η έκθεση»

Μη ισορροπημένη χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή περιλαμβάνει περισσότερα αρνητικά στοιχεία παρά θετικά, ενώ τόνισε ότι «η επανάληψη της προσδοκίας για ομαλοποίηση των σχέσεών μας την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Προόδου σημαίνει ότι παραβλέπονται η θέση μας και η πολιτική πραγματικότητα».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «είναι απαράδεκτη

η τάση να εξακολουθούν να προβάλλονται ως απειλές δηλώσεις που διατυπώνονται από την πλευρά μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία εκφράζεται η ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για το ότι «στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος». Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, δεν καυτηριάζει από την άλλη την ευθύνη της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στο εσωτερικό της το Κυπριακό πρόβλημα και αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτήν, είναι να συμβάλει στην επίλυση και όχι να (υιοθετεί) πλευρά. Κι αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν αναθεωρήσει τη μεροληπτική στάση της».

Κατά τα άλλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι εκθέσεις προόδου συνιστούν σημαντικό μέσο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου «οι διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές, εξετάζονται λεπτομερώς από μέρους μας». Σημειώνεται μάλιστα ότι «στο βαθμό που η Έκθεση Προόδου είναι δίκαιη και ισορροπημένη, θα συμβάλει στις σχέσεις μας με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας».

«Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, παρατηρούμε ότι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα έγγραφα αυτά εστιάζονται περισσότερο από τα θετικά, στα αρνητικά στοιχεία. Με αυτή της τη μορφή, η Έκθεση δεν είναι ισορροπημένη».

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά υπογραμμίζεται πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες μας».

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα