Τουρκία: Αποκατάσταση του Αχμέτ Καγιά

Η Τουρκία αποκατέστησε επισήμως το σπουδαίο κούρδο τραγουδιστή διαμαρτυρίας Αχμέτ Καγιά, ο οποίος πέθανε το 2000 εξόριστος στη Γαλλία, τιμώντας τον μετά θάνατον σήμερα με ένα βραβείο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ παρέδωσε, με την ευκαιρία μιας τελετής στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, το προεδρικό Μεγάλο Βραβείο Τέχνης και Πολιτισμού στην Γκιουλτέν Καγιά, τη χήρα του καλλιτέχνη, ο οποίος είχε δεχθεί επιθέσεις από τους εθνικιστικούς κύκλους επειδή ήθελε να τραγουδάει στη μητρική

του γλώσσα.

Ο τραγουδιστής και συνθέτης, ο οποίος υπέκυψε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι σε ηλικία 43 ετών, χαιρετίζεται για "την ενοποιητική επίδραση" που είχαν το έργο και ο λόγος του στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων των Τούρκων και των Κούρδων της Τουρκίας.

Ο Αχμέτ Καγιά γνώρισε την επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην Τουρκία. Το 1999, όταν του είχε απονεμηθεί ένα βραβείο τραγουδιού στην Κωνσταντινούπολη, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ηχογραφεί στα κουρδικά, προκαλώντας την οργή των συναδέλφων του και της τουρκικής κοινής γνώμης.

Το περιστατικό είχε επιφέρει τη δικαστική δίωξή του και πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία, όπου απεβίωσε και ετάφη στο κοιμητήριο Περ Λασέζ στο Παρίσι.

Έκτοτε η Τουρκία ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της κουρδικής κοινότητας νομιμοποιώντας τη χρήση της γλώσσας της και ένα κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης εκπέμπει σήμερα αποκλειστικά στην κουρδική γλώσσσα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
αχμετ καγια, αχμέτ καγιά ağladıkça
Τυχαία Θέματα