Τουλάχιστον 20 νεκροί στην Υεμένη

Ο στρατός της Υεμένης προέλασε συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών μιας οργάνωσης η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα κοντά στην πόλη Ζιντζιμπάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας 18 εξ αυτών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι μαχητές απωθήθηκαν χθες από αρκετές θέσεις κοντά στην Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, προπύργιο της Άνσαρ αλ Σαρία ("Υποστηρικτές της Ισλαμικού

Νόμου"), οργάνωσης η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στην αλ Κάιντα.

Η Υεμένη βρέθηκε σε κατάσταση χάους μετά το ξέσπασμα, πριν από ένα χρόνο, εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ η οποία οδήγησε τελικά στην παραίτησή του βάσει μιας συμφωνίας που κατήρτισαν οι μοναρχίες του Κόλπου.

Την Πέμπτη, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι έξι μαχητές σκοτώθηκαν στην Ζιντζιμπάρ και επτά στη Λόντερ, άλλη μια πόλη της επαρχίας Αμπιάν. Πάνω από 220 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δυνάμεις της 39ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, με την υποστήριξη της 25ης μηχανοκίνητης μεραρχίας, προέβησαν χθες σε «μια μεγάλη προέλαση στην κατεύθυνση της Ζιντζιμπάρ». Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο στρατός υπέστη δύο απώλειες.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του στρατού και οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν ένα σχέδιο της αλ Κάιντα για τη χρησιμοποίηση έξι οχημάτων παγιδευμένων με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών για να εξαπολυθούν επιθέσεις αυτοκτονίας στην Μπάλχαφ, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου, στη νότια επαρχία Σάμπουα.

Τμήμα του αγωγού της γαλλικής Total στην Μπάλχαφ είχε ανατιναχθεί τον Μάρτιο, μερικές ώρες αφότου επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους είχε σκοτώσει τουλάχιστον πέντε μαχητές.

Ο νέος πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του δεσμευόμενος να πολεμήσει την αλ Κάιντα, αντιμετωπίζει επίσης ένοπλες εξεγέρσεις από σιίτες αντάρτες στο βορρά και αυτονομιστές στο νότο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα