Το «Ζ» στο Εθνικό

Το εμβληματικό έργο του Βασίλη Βασικού "Ζ", που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανεβαίνει στις 20 Δεκεμβρίου, στη νέα σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε:

«Είμαι πολύ κολακευμένος με το γεγονός ότι η Έφη Θεοδώρου αποφάσισε να ανεβάσει αυτό το έργο. Έχω
διαβάσει τη διασκευή του και μου άρεσε πολύ γιατί τονίζει τα λυρικά μέρη του βιβλίου, που δεν υπάρχουν στην ομώνυμη ταινία. Σε πρόβες κλπ, δεν ανακατεύτηκα καθόλου. Το έργο θα το δω μαζί με το κοινό. Η υπόθεση αναφέρεται σε αυτό που συνέβη  στις 22 Μαΐου του 1963, τότε που ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος συνεργάζεται με την τότε ΕΔΑ, πηγαίνει να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Εκεί του την έχουν στημένη. Η διαταγή δεν ήταν "σκοτώστε τον". Ήταν "στραπατσαρίστε τον". Αλλά, κατέληξε στο να δολοφονηθεί κι αυτό αναστάτωσε το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Φεύγει ο Κωνσταντίνος Kαραμανλής με άλλο όνομα στο Παρίσι, ακολουθεί η αποστασία του '65, για να καταλήξουμε στη δικτατορία του 1967. Δηλαδή αυτή η δολοφονία Λαμπράκη που προηγείται όλων των πολιτικών αναστατώσεων, κάπως τη σηματοδοτεί. Και βέβαια ακολουθεί η δολοφονία του Τζων Κένεντι κι ένα πλήθος πολιτικών δολοφονιών, μέχρι που αποφασίζουν αυτοί που τις οργανώνουν, ότι δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ανώφελα ήρωες και πρέπει να ξεμπερδεύουμε αλλιώς με τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα σας ενέπνεε να γράψετε ένα βιβλίο;

«Τότε υπήρχαν οι λεγόμενοι παρακρατικοί. Τώρα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο πράγμα. Δεν είναι παρακρατικοί, είναι κρατικοί. Ανήκουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και ο νοών νοείτω..»  
Keywords
Τυχαία Θέματα