Το βραβείο είναι ένα όνειρο

Το 70ο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπως και το 45ο, επιφύλαξαν μια μεγάλη τιμή και χαρά για τη χώρα. Το 1988 ήταν το Τοπίο στην Ομίχλη του Αγγελόπουλου, σήμερα το Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, που κατέκτησαν τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο μεγάλο βραβείο ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Παρών στην ταινία του Αβρανά και ο Αθήνα 9.84 που δάνεισε

τη δική του φωνή για να ενισχύσει το στοιχείο της αληθοφάνειας. Οι θεατές θα ακούν στη σκοτεινή αίθουσα μαζί με τον ήρωα, το ραδιόφωνο της πόλης. Ο Αλέξανδρος Αβρανάς μίλησε από το Τορόντο στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

Το βραβείο για το Miss Violence ήλθε σε μια εποχή που η ανατροπή του κοινωνικού εφησυχασμού που προτείνει μέσα από τις εικόνες του, αποτελούν σαφές κομμάτι της πραγματικότητας μας.

Η ταινία κέρδισε κι άλλα βραβεία, όπως του καλύτερου ηθοποιού, που απονεμήθηκε στον πρωταγωνιστή της Θέμη Πάνου, το βραβείο των κριτικών FEDEORA από ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο, καθώς και το νεανικό βραβείο Arca που απονέμεται από νέους ηλικίας από 18 μέχρι 26 ετών, από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τυνησία.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς, μίλησε από το Τορόντο στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

Αλέξανδρος Αβρανάς: Δεν το περίμενα, δεν το πίστευα όταν φώναξαν το όνομά μου, γιατί ήδη ήταν σημαντική η διάκριση για την ταινία, με τα δύο βραβεία, της FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca, όπως και του Θέμη Πάνου. Ήμουν ήδη πάρα πολύ ικανοποιημένος, θεωρώντας ότι η ταινία είχε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Και για να πω την αλήθεια μου, δεν το έχω καταλάβει ακόμα.. Είναι ένα όνειρο..

Ερώτηση: Μετά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο είστε ο δεύτερος Έλληνας σκηνοθέτης, που η ταινία του βραβεύεται με τον Αργυρό Λέοντα..

Αλέξανδρος Αβρανάς: Είπατε τώρα για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και καταλαβαίνετε ότι για εμένα είναι πολύ μεγάλη τιμή, μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα ονόματά μας σε αυτό το σημείο που συζητάμε, λειτουργούν μαζί.. Η ταινία, απόψε παρουσιάζεται και στο φεστιβάλ στο Τορόντο, στις 7 το βράδυ, στο πρόγραμμα City to City, μαζί με άλλες εννέα ελληνικές ταινίες. Επίσης ωραία αίσθηση και η παρουσίαση αυτή.. Ουσιαστικά η διάκριση, δεν είναι μόνο δική μου. Είναι και όλων όσων δουλέψαμε μαζί και είναι και διάκριση του ελληνικού σινεμά. Είμαστε όλοι παρέα εδώ, για να δείξουμε ένα ελληνικό πρόσωπο, σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ όπως αυτό του Τορόντο.

Ερώτηση: Το νέο ελληνικό σινεμά αποδεικνύεται ότι κατακτά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, τη θέση που του αξίζει τελικά.

Αλέξανδρος Αβρανάς: Είναι όπως ακριβώς το λέτε! Νομίζω ότι είναι πια μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, να παγιωθεί ο ελληνικός κινηματογράφος. Νομίζω ότι το focus είναι επάνω στην Ελλάδα γενικότερα, οπότε πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, αλλά και να το χαρούμε!

«Το χειροκρότημα του κοινού είναι για εμένα το μεγαλύτερο βραβείο», είχε τονίσει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Keywords
Τυχαία Θέματα