Το tapering της Fed οδήγησε σε απώλειες την Wall Street

Κύμα ρευστοποιήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που για τον Dow Jones μεταφράστηκε σε 190 μονάδες, πυροδότησε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει περαιτέρω τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια -κίνηση ευρέως αναμενόμενη που όμως ενέτεινε τις "αναδυόμενες" ανησυχίες.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed ανακοίνωσε ότι θα "ψαλιδίσει" τις μηνιαίες αγορές

ομολόγων στα 65 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο, από το ύψος των 75 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου.

Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια μικτή εικόνα των επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας. Στη θετική πλευρά, η Fed ανέφερε πως "η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας ανέβασε ρυθμούς στα τελευταία τρίμηνα", ενώ παρατήρησε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι σταθερές επενδύσεις των επιχειρήσεων "επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες".

Στον αντίποδα, οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις ενδείξεις από την αγορά εργασίας ως "μικτές", αναφερόμενοι πιθανότατα στα απογοητευτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τις θέσεις απασχόλησης, ενώ ανέφεραν ότι η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς εμφάνισε "μερική επιβράδυνση".

H Fed διευκρίνισε πως θα μειώσει τις αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων στα 35 δισ. δολάρια το μήνα και τις αγορές διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων στα 30 δισ. δολάρια το μήνα, "κόβοντας" 5 δισ. δολάρια από κάθε κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο τελευταίος γύρος αγορών ομολόγων, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012, έχει στόχο να πιέσει προς τα κάτω τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, τις δαπάνες και τις προσλήψεις.

Η Fed ψήφισε επίσης υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, επίπεδο όπου παραμένουν από τα τέλη του 2008. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν το μήνυμα πως θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα μετά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 6,5% με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος.

Σημειώνεται ότι η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Ben Bernanke πριν παραδώσει τα ηνία της Fed στην Janet Yellen την Παρασκευή.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 189,77 μονάδες (1,19%) κλείνοντας στις 15.738,79 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 46,53 μονάδων (1,14%) και έκλεισε στις 4.051,43 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 18,30 μονάδων (1,02%) κλείνοντας στις 1.774,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Du Pont κλείνοντας στα 60,70 δολάρια με άνοδο 1,13 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,90%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 1,13% και κλείσιμο στα 36,68 και η Verizon Communications Inc, η οποία έκλεισε στα 47,68 δολάρια με άνοδο 0,68%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Boeing (-5,19%), η Coca Cola (-2,52%) και η Home Depot (-2,40%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η αμερικανική αγορά είχε εγκλωβιστεί από νωρίς σε αρνητικό κλίμα, μετά και τις αποτυχημένες προσπάθειες να μπει "φρένο" στο selloff των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Οι επενδυτές έδειξαν προτίμηση για τα ασφαλή επενδυτικά "καταφύγια", όπως τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός, εν μέσω ανησυχίας πως οι δράσεις κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών δεν ανέκοψαν την πτώση των νομισμάτων τους.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη αποκτά ερωτηματικό λόγω των αναδυόμενων αγορών", σχολίασε ο Chris Gaffney, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της EverBank Wealth Management. "Υπάρχει ανησυχία για την Κίνα και επίσης τα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ... διευρύνεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά".

Οι αναδυόμενες αγορές δέχονται πιέσεις όσο η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, τα οποία φέρονται να ώθησαν τους επενδυτές στις αγορές αυτές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 12%, περισσότερο από όσο αναμενόταν, αλλά απέτυχε να δώσει ώθηση στην τουρκική λίρα. Η Νότια Αφρική αύξησε το βασικό της επιτόκιο, αλλά και το ραντ δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραψε μετά την απόφαση. Οι κινήσεις αυτές ακολούθησαν την απόφαση-έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Επιχειρήσεις

Στο μεταξύ συνεχίστηκε το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, με την ατζέντα αυτής της εβδομάδας να περιλαμβάνει 130 επιχειρήσεις.

Αύξηση κερδών στα 348,2 εκατ. δολάρια ανακοίνωσε η Yahoo Inc. για το δ΄ τρίμηνο, ωστόσο τα έσοδα της υποχώρησαν 5,9% στα 1,27 δισ. δολάρια. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 8,71%.

Κέρδη ανακοίνωσε η AT&T για το δ΄ τρίμηνο έναντι ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός πρόσθεσε περισσότερους συνδρομητές και κατέγραψε έκτακτο κέρδος 7,6 δισ. δολ. από λογιστικές προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα.

Η Dow Chemical ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη στο δ΄ τρiμηνο, ύψους 963 εκατ. δολαρίων ή 79 σεντς ανά μετοχή, από τις απώλειες των 716 εκατ. δολαρίων ή 61 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή της έκλεισε στο +3,88%.

Αύξηση κερδών κατά 26% ανακοίνωσε η Boeing Co. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ο κολοσσός της αεροναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε κέρδη 1,23 δισ. δολ. ή 1,61 δολ. ανά μετοχή από 978 εκατ. δολ. ή 1,28 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 1,88 δολ. από 1,46 δολ.

Πτώση πωλήσεων ανακοίνωσε η Electronic Arts για το γ΄ τρίμηνο χρήσης, ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα έσοδα σε μη GAAP βάση για το 2014 στα 3,91 δισ. δολ. από 4 δισ. δολ. προηγουμένως, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Διαβάστε ακόμη:

*Οι πρωτιές του Bernanke

Keywords
Τυχαία Θέματα