Το στοίχημα θα κριθεί στην αναδιαπραγμάτευση

του Γιάννη Λαυράνου

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια μεγάλες διαφορές, ενώ και η ΔΗΜΑΡ ξεφεύγει σε αρκετά θέματα από τις πεπατημένες θέσεις της Αριστεράς, ωστόσο έχει διαφορές σε επιμέρους ζητήματα που δύσκολα γεφυρώνονται. Η σύνθεση της κυβέρνησης (που δε το λες ολιγομελές κι ευέλικτο αυτό το σχήμα), μοιάζει με μια συνέχεια των -αποτυχημένων-κυβερνήσεων Καραμανλή.  

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε αποτελεί ένα πείραμα και μαζί ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου. Στη

χώρα μας, που είναι κοινή η παραδοχή πως δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ δυνάμεων από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος, έμελλε στην πιο κρίσιμη στιγμή -τουλάχιστον- της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, να σχηματίσουν κυβέρνηση τρεις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν περιθώριο αποτυχίας.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια μεγάλες διαφορές, ενώ και η ΔΗΜΑΡ ξεφεύγει σε αρκετά θέματα από τις πεπατημένες θέσεις της Αριστεράς, ωστόσο έχει διαφορές σε επιμέρους ζητήματα που δύσκολα γεφυρώνονται. Η σύνθεση της κυβέρνησης (που δε το λες ολιγομελές κι ευέλικτο αυτό το σχήμα), μοιάζει με μια συνέχεια των -αποτυχημένων-κυβερνήσεων Καραμανλή. Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στα πρόσωπα είναι από δυσδιάκριτο έως μηδαμινό. Λογικό αν λάβουμε υπ όψιν ότι είναι νικητής των εκλογών, αλλά με δεδομένο ότι πρόκειται για τη σύμπραξη τριών κομμάτων που ευαγγελίζονται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, δεν εκφράζει επαρκώς τους δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Από την άλλη, η μη συμμετοχή πολλών και ιδιαίτερα πολιτικών προσώπων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ περιορίζει τα πιθανά ενδοκυβερνητικά θερμά επεισόδια και τα υπονομευτικά φαινόμενα που αρκετές φορές είδαμε να σημειώνονται στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό τον Παπαδήμο. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη πολιτική συνοχή είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.

Αυτό όμως που τελικά έχει σημασία είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση όσο κι αν τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν παίζουν ρόλο. Γι' αυτές τις πολιτικές που θα στηρίξουν τα τρία κόμματα και θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν θα πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Φώτης Κουβέλης πριν όχι πολύ καιρό έλεγε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε μια κυβέρνησης με τη ΝΔ, επικαλούμενος τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτές αμβλύνθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς τομείς.

Με δεδομένες αυτές τις διαφορές, είναι βέβαιο πως στους τομείς που υπάρχουν διαφωνίες δεν θα εξαγγελθεί κάτι συγκεκριμένο. Σε έναν βαθμό είναι και βολικό να περάσει κάποιος καιρός για να "ξεφτίσει" η ακροδεξιά προεκλογική ατζέντα της ΝΔ σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Υπάρχουν δεκάδες ζητήματα (θεσμικά, μεταρρυθμίσεις κλπ) που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση και σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων υπάρχει συμφωνία. Όμως, ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας είναι αν οι δανειστές μας θα κάνουν δεκτά τα σημεία που θέλει να αλλάξει στο μνημόνιο και που δεν αφορούν μόνο τη χρονική επιμ
Keywords
Τυχαία Θέματα