Αίτημα για αποπληρωμή στις 19 Ιουνίου

Υπεβλήθη σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή στις 19 Ιουνίου του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο. Πρόκειται για τις δόσεις που πρέπει να αποπληρωθούν ως τότε ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε να καταβληθεί αύριο. Εν τω μεταξύ, σύυμφωνα με πληροφορίες, δύο συντελεστές ΦΠΑ

(11- 23%) για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ και συνολικά μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος προβλέπει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, στο 11% θα μπουν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, ενώ οι δανειστές ζητούν κατάργηση μειώσεων ειδικά σε νησιά και μείωση εξαιρέσεων. Η ελληνική πρόταση.

Παράλληλα, ζητούν σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξημένη συμμετοχή συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων και «περαιτέρω άμεσα βήματα» στο συνταξιοδοτικό ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) με νέο σύστημα που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Επιπρόσθετα, ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% στην συνέχεια. Προτείνουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις αν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Όπως αποκαλύπτει στην ηλεκτρονική του έκδοση "Το Βήμα", η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα: Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE - POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο αφορά πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με "Το Βήμα" στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές φέρονται να ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Επίσης, ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ("phasing out non-pension solidarity grant").

-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα