«Το πνεύμα του Μαραθώνα» στις ΗΠΑ

Στο Εθνικό Μουσείο Ελληνισμού (National Hellenic Museum), στην ελληνική συνοικία του Σικάγο, μεταφέρεται τον Οκτώβριο η έκθεση «Το πνεύμα του Μαραθώνα: Από τον Φειδιππίδη στο σήμερα».

Η ελληνοαμερικανική οργάνωση National Hellenic Society (ΝΗS) και το National Hellenic Museum στο Σικάγο, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της «Αμερικής», συνεργάζονται ήδη, προκειμένου

να φέρουν την έκθεση και σε άλλα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ (Βοστόνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον).

Στην έκθεση παρουσιάζονται πηγές, ιστορικά κειμήλια και πολιτιστικά δρώμενα του Μαραθωνίου και πως αυτά συνδέονται με τον σύγχρονο κόσμο. Η έκθεση αναδεικνύει σημαντικές στιγμές του «Πνεύματος του Μαραθώνα», από την πρώτη Μαραθώνια διαδρομή, που κάλυψε ο Φειδιππίδης, έως την νίκη του Σπύρου Λούη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τη νίκη του Στυλιανού Κυριακίδη στον πρώτο Μαραθώνιο της Βοστόνης, το 1946.

Της προσπάθειας αυτής ηγείται η National Hellenic Society, που έχει ήδη καταβάλλει, για το σκοπό αυτό, το ποσό των 75 χιλιάδων δολαρίων. Με αφορμή την διοργάνωση της έκθεσης, ο επικεφαλής της NHS, Γιώργος Μάρκος, τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις του Μαραθώνιου αποτελούν έμπνευση για όλους μας και προτροπή να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για το συλλογικό καλό».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του National Hellenic Museum, Στέφανη Βλαχάκη, ανέφερε ότι «ο Μαραθώνιος είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά λίγοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί θεμελιώδη στιγμή της ελληνικής ιστορίας με συναρπαστική υπόθεση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα