Το Νότιο Σουδάν θα πληγεί από την πείνα

Σοβαρές ελλείψεις τροφίμων σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των ανθρώπων εκείνων που πλήττονται από την έλλειψη ειδών διατροφής αυξήθηκε από 3,3 εκατομμύρια το 2011 σε 4,7 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη: ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλήττονται πάρα πολύ
από την έλλειψη ειδών διατροφής στο προσφάτως ιδρυθέν αυτό κράτος της ανατολικής Αφρικής, σε σύγκριση με 900.000 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2011, αναφέρει η έκθεση.

«Αν οι συγκρούσεις συνεχίσουν να προκαλούν μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις και οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται, η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την έλλειψη ειδών διατροφής ενδέχεται να διπλασιαστεί», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι FAO και WFP.

Οι δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 183 εκατομμυρίων δολαρίων από δωρητές για τις ανάγκες του Νοτίου Σουδάν.

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Αποστολή Αξιολόγησης της Ασφάλειας της Σοδειάς και της Ασφάλειας Τροφίμων» βασίζεται σε μια κοινή αξιολόγηση που διεξήχθη στο πιο νεοσύστατο κράτος στον κόσμο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Γεωργίας και Δασών του Νοτίου Σουδάν.

Οι κακές σοδειές, η αυξημένη ζήτηση, οι ταχέως αυξανόμενες τιμές, οι συγκρούσεις, οι εκτοπισμοί και ο μεγάλος αριθμός των επαναπατριζόμενων έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση, με την ανεπάρκεια στην παραγωγή σιτηρών να επιδεινώνει κατά πολύ τις ήδη πληγείσες κοινότητες, διαπίστωσε η έκθεση.

Η εθνική παραγωγή σιτηρών στο Νότιο Σουδάν το 2011 θεωρήθηκε ότι ήταν περίπου 19% χαμηλότερη σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και 25% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Το έλλειμμα στην παραγωγή σιτηρών για το 2012 εκτιμάται στους 470.000 τόνους και πλέον, σχεδόν το μισό από τη συνολικά απαιτούμενη ποσότητα για τη χώρα τη συγκεκριμένη χρονιά.

Οι περιορισμένες προμήθειες τροφίμων σημειώνονται σε μια χρονική συγκυρία όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επαναπατριζόμενων Νοτιοσουδανών από τον βορρά και εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο συνδυασμός της ανεπάρκειας στις προμήθειες των τροφίμων και της αυξημένης ζήτησης θα αντιμετωπιζόταν από τις φυσιολογικά λειτουργούσες αγορές. Ωστόσο, το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων που συνδέουν το νεοσύστατο κράτος του Νοτίου Σουδάν με το Σουδάν έχει επηρεάσει τις συνήθεις προμήθειες τροφίμων στις αγορές του Νότιου Σουδάν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι FAO και WFP.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες 2,7 εκατομμυρίων ευάλωτων ανθρώπων με βοήθεια σε τρόφιμα, ο WFP, που ειδικ
Keywords
Τυχαία Θέματα