«Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος»

Τις πληροφορίες ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., δηλαδή το καλοκαίρι του 2014, επιβεβαιώνει η απάντηση του Επιτρόπου, Όλι Ρεν σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη. Παράλληλα, συνδέει τη συζήτηση με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και διευκρινίζει ότι το θέμα του χρηματοδοτικού
και δημοσιονομικού κενού θα λήξει, με αποφάσεις του Eurogroup, ως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την απάντηση Ρεν, η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί με βάση το όριο του 75% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος. «Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουμε καιρό τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο με Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα».

Και συμπληρώνει: «Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους.

Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», καταλήγει η απάντηση Ρεν στην κυρία Βαλαβάνη.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα