Το Ιράν λέει θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση την οποία έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να λάβει μέρος στις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την Τετάρτη, τη λεγόμενη σύνοδο Γενεύη 2, αλλά απορρίπτει κάθε προαπαιτούμενο γι' αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Πάντοτε απορρίπταμε οποιαδήποτε προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στη Γενεύη 2 για τη Συρία. . . Βάσει
της επίσημης πρόσκλησης που λάβαμε, το Ιράν θα συμμετάσχει στη Γενεύη 2 χωρίς κανένα προαπαιτούμενο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Μαρζιέχ Αφχάμ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χθες ότι είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τις τελευταίες ημέρες και ότι πιστεύει πως η Τεχεράνη υποστηρίζει το σχέδιο της Γενεύης 1, το 2012, για τις συνομιλίες.

«Με διαβεβαίωσε ότι όπως και όλες οι άλλες χώρες οι οποίες έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες της εναρκτήριας ημέρας στο Μοντρέ, το Ιράν αντιλαμβάνεται ότι η βάση των συνομιλιών αυτών είναι η πλήρης εφαρμογή όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενεύης της 30ής Ιουνίου 2012», επεσήμανε ο Μπαν.

«Ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να συσταθεί κοινή συναινέσει μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», είπε ο Μπαν. «Σε αυτή τη βάση ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ δεσμεύτηκε ότι το Ιράν θα διαδραματίσει έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στο Μοντρέ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στο Ιράν, στενό σύμμαχο του Μπασάρ αλ Άσαντ, εάν δεν αποδέχεται την αναγκαιότητα να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες.

Η Σαουδική Αραβία επίσης απέρριψε σήμερα τη συμμετοχή του Ιράν στη Γενεύη 2 εάν δεν αποδέχεται τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης. «Κάθε πρόσκληση στη σύνοδο της Γενεύης θα έπρεπε να βασίζεται στην αποδοχή (της σύστασης) μεταβατικής κυβέρνησης» στη Συρία, δήλωσε ένας επίσημος στο Ριάντ. «Καθώς δεν έχει υιοθετήσει δημόσια μια τέτοια θέση το Ιράν είναι αποκλεισμένο από τη συμμετοχή του στη σύνοδο, ιδίως επειδή έχει στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα