Αποκλείει δημοψήφισμα

O Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», μεταξύ άλλων για τον ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών και δήλωσε ότι «δεν θα ήταν άσχημο, ως ιδέα, να υπάρχει σε μία συμφωνία - έντιμο συμβιβασμό και η επικύρωση της λαϊκής βούλησης».

Μιλώντας στην της Νόνη Καραγιάννη τόνισε:

«Προσωπικά,
θεωρώ ότι το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει τίποτα και το αποκλείω 99%, για να μην πω 100%. Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, νομίζω ότι αν βρεθούμε σε μία συμφωνία -έντιμο συμβιβασμό-, που χρειάζεται τη λαϊκή ετυμηγορία και στήριξη, γιατί να μην έχει και ο λαός γνώμη πάνω σε αυτή την έντιμη συμφωνία; Αλλά, προσέξτε, όταν έχει κάτι χειροπιαστό».

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν θα ήταν καταρχήν μία υπερβολή, με την έννοια ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας τεράστιας -για τα ελληνικά δεδομένα-, αποδοχής, τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δεύτερον, ενδεχομένως θα σας οδηγούσε σε αυτή τη λύση ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος θα εκινείτο πέραν των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

«Από τη στιγμή που κάνεις διαπραγμάτευση, που έχει ξεκινήσει με δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις -σε σχέση με το τι ζητάει η Ευρώπη και οι θεσμοί της και ποιος ήταν ο προγραμματικός πολιτικός λόγος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, είναι κατανοητό, όταν μιλάμε για έντιμο συμβιβασμό ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να οπισθοχωρήσουν κατά 2 - 3 βήματα από τις αρχικές τους θέσεις. Άρα, το θέμα είναι εκείνη τη στιγμή -κατά την οποία θα βρεθεί ο κοινός τόπος, η συμφωνία-, ο καθένας από τη μεριά του να νοιώθει ισχυρός, ως προς τη συμφωνία την οποία κάνει. Άρα, λοιπόν, δεν θα ήταν άσχημο, ως ιδέα, να υπάρχει και η επικύρωση της λαϊκής βούλησης σε έναν έντιμο συμβιβασμό, για να προχωρήσουμε στην αναπτυξιακή πορεία. Μιλάμε τώρα για τη συμφωνία - γέφυρα, γιατί τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση η οποία θα επικεντρωθεί στην πρακτική και ουσιαστική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που είναι το χρέος».

Δημοσιογράφος: Άρα εκεί θεωρείτε πως, ενδεχομένως, χρειάζεται ανανέωση ή και διεύρυνση της λαϊκής εντολής;

«Θεωρώ πως είναι ένας από τους δρόμους, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την πορεία της κυβέρνησης».

"Η κυβερνητική συνεργασία δεν έχει διαταραχθεί σε τίποτα":

Δημοσιογράφος: Μήπως αυτό το χαρτί, της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στα χέρια της κυβέρνησης, αποτελεί και ένα βήμα προκειμένου να "απαλλαγείτε" από τη συγκυβέρνηση με ένα κόμμα που κινείται στο άλλο άκρο του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος;

«Με τίποτα και θα σας πω δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, έως την ώρα αυτή, η κυβερνητική συνεργασία δεν έχει διαταραχθεί σε τίποτα. Από τους τρεις νόμους που έχουμε ψηφίσει, από τα τρία άλλα νομοσχέδια τα οποία είναι κατατεθειμένα στη Βουλή, από όλη την πολιτική διαδρομή της κυβέρνησης... Άρα δεν υπάρχει ένα παρελθόν το οποίο να έχει τραυματιστεί. Δεύτερον, να σας θυμίσω ότι προεκλογικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έλεγε ότι και αυτοδυναμία να έχουμε, θα είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία στο κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να διευρύνει τον πολιτικό και κοινωνικό της ρόλο και χώρο...
Ως την ώρα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία κάνει και ένα κυβερνητικό έργο. Σας είπα τα νούμερα σε νόμους και νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, ψηφιστεί και προχωράνε και κυρίως γίνεται μια πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, για να αναπνεύσει η κοινωνία, η αγορά και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά».

"Κάποιοι εντός Ελλάδας μάλλον πρέπει να εξυπηρετούνται από την απελευθέρωση των απολύσεων":

«Να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα, δεν δικαιούμαι, απλώς για τους ακροατές... Γιατί αυτή η πίεση για τα εργασιακά και τον ελεύθερο αριθμό απολύσεων; Τι σχέση έχει με την οποιαδήποτε συμφωνία; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την πίεση;».

Δημοσιογράφος: Κρύβεται κάτι;

«Έχω την γνώμη ότι μάλλον κάποιοι πρέπει να ενδιαφέρονται, για να περάσει οπωσδήποτε ο ελεύθερος αριθμός απολύσεων, που δεν έχει καμία σχέση με την συμφωνία και την πορεία της χώρας».

Δημοσιογράφος: Εντός Ελλάδας εννοείτε;

«Εντός Ελλάδας, σαφέστατα. Κάποιοι πρέπει να εξυπηρετούνται από την πίεση για απελευθέρωση των απολύσεων. Λέω όμως ότι ως την ώρα που μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει κλείσει η συμφωνία, έχει κρατηθεί ότι το 1,2% έως 1,5% να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016. Αυτό αριθμητικά ξέρετε τι σημαίνει; Γιατί ίσως τα ποσοστά να μην λένε τίποτα... Σημαίνει ότι από το 3% που είχε συμφωνήσει, είχε αποδεχτεί 4,5% και 3% η προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα 4 δισ. ευρώ απελευθερώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κομμάτια της πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο».
Keywords
Τυχαία Θέματα