Τι περιλαμβάνει το ασφαλιστικό πακέτο προτάσεων

Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ανατροπές στην ασφάλιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, και περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει το ασφαλιστικό πακέτο προτάσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα.

Αναλυτικότερα:

1. Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά 2 χρόνια το 2019 και κατά 4 χρόνια το 2020, με στόχο την καθιέρωση του 62ου έτους ως κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης. Το μέτρο αφορά κυρίως μητέρες

ανηλίκων, εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και εργαζόμενους 35ετία, ενώ δεν αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, όπου και εκεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Αν δεν προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, όπως ζητούν οι δανειστές μας, τότε περίπου 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα

2.Επίσης, προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000. Δηλαδή στα 20 χρόνια από 15 που είναι σήμερα. Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, με σημερινές δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά στους ασφαλισμένους που είναι γεννημένοι από το 1975 και μετά. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια θα μπορούν να λάβουν μειωμένη κατώτατη σύνταξη, ανάλογη των εισφορών που έχουν καταβάλλει. Η τρόικα, όμως, ζητά την άμεση εφαρμογή και αυτού του μέτρου.

3.Ακόμη, η ελληνική πλευρά προτείνει "πάγωμα" των συντάξεων έως το 2017 και

4.τον καθορισμό αυστηρότερων όρων χορήγησης του ΕΚΑΣ.

5.Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης των εισφορών σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ με αντίστοιχη όμως μείωση συντάξεων.

Αγκάθι παραμένει η απαίτηση των δανειστών μας για μείωση των συντάξεων, μέσω της αλλαγής των συντελεστών υπολογισμού από το 2015 και μετά.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα