Τι παράγουμε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και παράγουμε και εξάγουμε, αλλά εξακολουθούμε και να εισάγουμε και μάλιστα τα διπλάσια από όσα εξάγουμε. Πρόκειται για μία συζήτηση που μας απασχολεί περισσότερο από ποτέ... λόγω της κρίσης.
Το δεύτερο μέρος της έρευνας «Τι παράγουμε στην Ελλάδα», που παρουσιάζεται καθημερινά αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, εστιάζει στο θέμα της ελληνικής παραγωγής αλλά και των εξαγωγών.
Την έρευνα επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου και η Λουκία Σανιδά.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου

ο Αθήνα 984 εντάσσει στο πρόγραμμά του και το ένθετο «Και θέλουμε Και μπορούμε» με αντικείμενο την ελληνική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Με στοιχεία του 2010, τα προϊόντα που εξάγονται με σειρά αξίας εξαγωγών, την πρώτη θέση κατέχουν οι ελιές και το ελαιόλαδο (456 εκ. ευρώ), ακολουθούν τα εκτρεφόμενα ψάρια (436 εκ ευρώ), την τρίτη θέση κατέχει το βαμβάκι (375 εκ. ευρώ), έπειτα τα οπωροκηπευτικά (220 εκ ευρώ), ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο καπνός (με 210 εκ ευρώ) που ήταν παλαιότερα στην 1η θέση και στην έκτη θέση βρίσκονται τα  σιτηρά.

Τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 25% των ελληνικών εξαγωγών, ωστόσο το αγροτικό ισοζύγιο (διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών), αν και μειώθηκε από τα 8 δισ. των προηγούμενων ετών,  εξακολουθεί να είναι αρνητικό κατά 2 δισ. ευρώ.

Υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή τροφίμων, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, όταν οι προβλέψεις για το 2011 και ακόμη περισσότερο για το 2012 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και όταν όλοι πλέον μιλούν για επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) η χώρα μας παραμένει διατροφικά αυτάρκης σε μεγάλο ποσοστό.

Σε ένα σύνολο 41 βασικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας του έτους  2011 μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανερχόμενη στο επίπεδο του 91,5% περίπου.

Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 96% περίπου, μειωμένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Οι επιμέρους κατηγορίες οι οποίες αύξησαν το ποσοστό τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι η κατηγορία των εσπεριδοειδών, των οσπρίων και των ελαιοκομικών προϊόντων.

Στην κατηγορία των δημητριακών οι σημαντικότερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στην μείωση της αυτάρκειας του σκληρού σίτου κατά 15,61%, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της αυτάρκειας για το κριθάρι κατά  14,58%, που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής κατά 8,93% και της μείωσης τόσο των εισαγωγών αλλά κυρίως των εξαγωγών κατά  91,67%.

Το ποσοστό της αυτάρκειας για τα ελαιοκομικά προϊόντα σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2,82%, ενώ στην επιμέρους κατηγορία των βρώσιμων ελιών παρατηρήθηκε αύξηση της αυτάρκειας κατά 61,84% με αποτέλεσμα  η αυτάρκεια για το συγκεκριμένο προϊόν να εκτοξευθεί στο 996%.

Στα οπωροκηπευτικά σημειώθηκε κάμψη κατά 2,31%. Μόν

Keywords
Τυχαία Θέματα