Στον Άρειο Πάγο το «χαράτσι»

ΣτονΆρειο Πάγο αναμένεται να συζητηθεί τηΔευτέρα η αίτηση του δημοσίου που θαεκπροσωπείται από τον υπουργό οικονομικώνγια αναστολή της απόφασης του πρωτοδικείουπου έκρινε παράνομη την είσπραξη τουτέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμώντης ΔΕΗ.

Λόγουςδημοσίου συμφέροντος επικαλείται τοΥπουργείο Οικονομικών με τον ΓιάννηΣτουρνάρα να κάνει λόγο για απώλειατουλάχιστον ενός δις σε περίπτωση πουδεν συνεχίσει να εισπράττεται το ειδικότέλος προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμόςθα

είναι ελλειμματικός.

Όπως είναιγνωστό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, υποχρεώνει τη ΔΕΗ (η απόφαση είναι επιπρόσθετα και προσωρινά εκτελεστή) να δέχεται μόνο την πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρώντας το «χαράτσι». Ακόμη, υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην ενσωματώνει στους λογαριασμούς την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, καθώς και το ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, απειλείται σε βάρος της ΔΕΗ χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ημέρα και ανά καταναλωτή σε περίπτωση που παραβιάσει την επίμαχη πρωτόδικη απόφαση, ενώ παράλληλα δίνεται το δικαίωμα σε κάθε καταναλωτή να αξιώσει μεμονωμένα αποζημίωση.

Οι αρεοπαγίτες σε συμβούλιο (και όχι επί έδρας) θα συζητήσουν, την ερχόμενη Δευτέρα, την αίτηση αναστολής του Δημοσίου κατά της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου.

Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος πέντε Ενώσεων Καταναλωτών, με δικηγόρο τον Γ. Μυταλούλη και τοΕλληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, με δικηγόρο τον Γ. Κόκκα (ο τελευταίος έχει προσφύγει και ατομικά).

Το Δημόσιο στην αίτηση αναστολής υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό γιατί θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και ναεισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος το επιβάλλουν. Αυτή όμως η αδυναμία είσπραξηςέχει ως συνέπεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου πάντα, να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Απ' όλα αυτά, υπογραμμίζει το Δημόσιο, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του ελληνικού Δημοσίου.

Ηβλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προςτο μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο έωςαδύνατο.

Τέλος, η ημερομηνία συζήτησης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του Δημοσίου κατά της ίδιας πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

πηγή: Α984, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα