Θρίλερ με την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας

Δραματικές εξελίξεις εν μέσω των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Καθώς η Λευκωσία φαίνεται πως διαθέτει πλέον μόνο λίγες ώρες για να καταλήξει σε λύση, τελική πρόταση παρουσιάζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς

αρχηγούς και με στόχο να εγκριθεί το απόγευμα στην κυπριακή βουλή. Στο πλαίσιο των λύσεων που προωθούνται προβλέπεται, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο και η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία προς το παρόν διαψεύδει τις φήμες περί κλεισίματος.

Πηγή της Τράπεζας αναφέρει ότι έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο οικονομικών για άμεση ανακεφαλαιοποίηση ώστε να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δημιουργείται μία νέα «καλή» τράπεζα , η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ. Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία πρόνοιας ημι-κρατικών οργανισμών και τραπεζών κάτι που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα με την δημιουργία ενός έκτακτου επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι, από Ταμεία πρόνοιας μέχρι και φυσικά πρόσωπα, σε εθελοντική βάση

Παράλληλα, δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ. Το 1 δισ ευρώ που υπολείπεται για να συμπληρωθούν τα 5,8 δις πιθανότατα θα βρεθεί από κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση.

Άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο οικονομικών ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια. Πάντως η μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μια κακή τράπεζα, θα σημάνει κούρεμ των καταθέσεων πολύ παραπάνω από 10%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επεξεργάζεται νομοσχέδια για την προστασία της ρευστότητας, που θα περιλαμβάνει όρια στην διακίνηση χρημάτων με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τις τράπεζες, κυρίως από ξένους.

Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, λύση-πακέτο και για τις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προωθεί το Eurogroup. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που εμπλέκονται στη διαδικασία, η συμφωνία Eurogroup, προβλέπει την απορρόφηση και των τριών κυπριακών υποκαταστημάτων από μία τράπεζα.

«Πρέπει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης στην Κύπρο ως έχει να το ξεχάσουμε και να αναδιοργανωθούν τα πάντα από την αρχή«, τόνισε στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη ο καθηγητής τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζίν Κιζιλγιουρέκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα