Όλα τα βλέμματα στο κρίσιμο Eurogroup

Στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες βρίσκεται πλέον η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης, με αρκετούς αξιωματούχους να χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους για την έκβαση της συνεδρίασης. Μάλιστα, κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών που προσέρχονταν στη συνεδρίαση, δεν έκρυψαν την επιφύλαξή τους απέναντι στην Αθήνα, ζητώντας εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου

να ανοίξει εκ νέου η στρόφιγγα χρηματοδότησης της χώρας μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Νωρίτερα, διμερείς επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την Figaro, οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών εστιάζονται όχι στη μορφή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων αλλά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Α984, ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση μέτρων, αρχής γενομένης με τρία νομοσχέδια που θα φέρει στο κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα.

"Η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα καταστράφηκε τους τελευταίους μήνες δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις υποσχέσεις, τόνισε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, υπογράμμισε πως οι προτάσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν επαρκείς για ένα τρίτο πρόγραμμα και ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες «γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα». Τέλος, ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε ότι στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα εξηγήσουν στην ελληνική πλευρά ότι ενώ αυτοί έχουν κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη.

θέμα εμπιστοσύνης των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, έθεσε και ο επικεφαλής του Eurogroup. «Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υπόσχεται» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών, μίλησε για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες».

Στο ίδιος μήκος κύματος και η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. "Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες» τόνισε ο Mισέλ Σαπέν και προσέθεσε, «θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» με ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων.

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα