Θερμή υποδοχή των αποφάσεων Ντράγκι

Θετικά αποτιμούν οι αγορές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες την απόφαση της ΕΚΤ, που ανακοίνωσε πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο
τρόπο, δηλαδή έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως ακόμα και κράτη που έχουν ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης θα μπορούν να λάβουν βοήθεια στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, εφόσον μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές. Η τράπεζα είχε αποφασίσει νωρίτερα να κρατήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι είναι αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των κρατών. Θετικά αντέδρασε και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, αρνητική -όπως αναμενόταν- η Bundesbank, που επέμεινε ότι η απόφαση της ΕΚΤ «θυμίζει άμεση χρηματοδότηση κρατών».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι ενήργησε «σύμφωνα με την εντολή της».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θετική υποδοχή της απόφασης και από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη φέτος εκτιμώντας πλέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 0,4% από -0,1% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη, οδήγησε το ευρώ σε υποχώρηση έναντι του δολαρίου.  

Εν τω μεταξύ, για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στην δημοσιονομική τους πολιτική αλλά και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε.
Keywords
Τυχαία Θέματα