«Θέμα ωρών» η παράδοση του Γκμπαγκμπό

Το μόνο που απομένει να συζητηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό είναι η αποχώρησή του, μετά τη κατάρρευση του καθεστώτος του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
    Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων
δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, δήλωνε ότι η παράδοση του Γκμπαγκμπό είναι "θέμα ωρών" διευκρινίζοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν έτοιμος να "παραιτηθεί" δύο φορές, μια την Παρασκευή και μια τη Δευτέρα.

    Οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Γκμπαγκμπό "συνεχίστηκαν τη νύχτα. Δυστυχώς επί του παρόντος δεν βλέπω αποτέλεσμα. Πιστεύω παρόλα αυτά ότι είναι θέμα ωρών. Ίσως εντός της ημέρας", δήλωσε ο ναύαρχος Γκιγιό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

    Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε από την πλευρά του: "Ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να τού εγγυηθεί τη σωματική του ακεραιότητα, την ασφάλεια της οικογένειάς του και να καθορίσει τους όρους της αποχώρησής του. Είναι το μόνο που μένει στο εξής να διαπραγματευτεί", δήλωσε ο υπουργός.

    Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εξορίας του Γκμπαγκμπό στη Μαυριτανία, ο Ζιπέ απάντησε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία γι αυτό.

    "Ελπίζω ότι θα πειστεί για αυτό και έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων" πρόσθεσε ο υπουργός καταγγέλλοντας μια "παράλογη επιμονή" του απερχόμενου προέδρου. "Ο Γκμπαγκμπό δεν έχει στο εξής πια καμιά προοπτική, όλος ο κόσμος τον εγκατέλειψε", είπε.

    "Θα συνεχίσουμε μαζί με τον ΟΗΕ τις πιέσεις ώστε ο Γκμπαγκμπό να παραδεχτεί την πραγματικότητα". "Ο ΟΗΕ είναι αυτός που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και που του ζητεί να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή να παραδεχτεί την ήττα του", είπε.

    Στην ερώτηση αν σε βάρος του Γκμπαγκμπό μπορεί να ασκηθούν διώξεις από διεθνή ποινικά δικαστήρια, ο Ζιπέ απάντησε ότι "μόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να λάβει αποφάσεις".

   
Keywords
Τυχαία Θέματα