«Θέμα χρόνου η νέα βοήθεια»

«Απλώς θέμα χρόνου» θεωρεί η Sueddeutsche Zeitung την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι. Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα

φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην αποκλιμάκωση της ύφεσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα πιθανόν θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές και θέτει τα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση: «Πώς πάει η ελληνική οικονομία;», «Θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;», «Εξανεμίστηκε το πρώτο "κούρεμα";», «Πόσο μεγάλη ήταν η ως τώρα βοήθεια;», «Πότε θα καταστεί αναγκαία νέα βοήθεια;» και «Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;».

Επιχειρώντας να απαντήσει, τονίζει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι πολιτικά διαφιλονικούμενο καθώς το «κούρεμα» θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εκτιμά ως πιθανότερο να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και, παράλληλα, μείωση των επιτοκίων.

Στην ανάλυσή της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) και, επικαλούμενη το εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ που διέρρευσε προχθές στο «Σπίγκελ», τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση στις αρχές του 2014.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ υπολογίζει το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ θεωρεί ότι ένα «κούρεμα» δεν θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι»

Στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», με σύντομο άρθρο της το οποίο τιτλοφορεί: ««Η Ελλάδα προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι».

«Η κυβέρνηση της Αθήνας εξασφαλίζει έσοδα πουλώντας στους ιδιώτες τα κρατικά λαχεία», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στη χώρα, η οποία είναι μέρος του εκτεταμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που συνδέεται με το πρόγραμμα διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα».

Η εφημερίδα της Ρώμης τονίζει ότι «ο ΟΠΑΠ, το 2012, σημείωσε κέρδη 505,5 εκατομμυρίων ευρώ, με πτώση της τάξης του 6%, σε ετήσια βάση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

«Στο μεταξύ, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, επιβραδύνθηκε: 4,6% έναντι του 5,6% του πρώτου τριμήνου», σημειώνει η «Ιλ Μεσατζέρο», η οποία υπενθυμίζει, παράλληλα ότι «η συρρίκνωση του ΑΕΠ μειώνεται εδώ και τρία διαδοχικά τρίμηνα».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της κεντρικής Ιταλίας προσθέτει στο άρθρο της ότι «καλές ειδήσεις, για την Αθήνα, φθάνουν και από το μέτωπο της δημόσιας οικονομίας» και αναφέρει ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2013, προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με την «Ιλ Μεσατζέρο», τέλος «η μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ συνέβαλε στη χθεσινή, θετική επίδοση, του χρηματιστηρίου των Αθηνών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα