Θέλει να διατηρήσει βάσεις στο Αφγανιστάν

Οι Αμερικανοί θέλουν να διατηρήσουν εννέα στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, δήλωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι τονίζοντας ότι βλέπει θετικά το αίτημα αυτό.

Οι Αμερικανοί «θέλουν εννέα βάσεις σε όλη τη χώρα, στις περιοχές Καμπούλ, Μπαγκράμ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ, Τζαλαλαμπάντ, Γκαρντέζ, Κανταχάρ, Χελμάντ
και Χεράτ. Θα τους δώσουμε τις βάσεις αυτές, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Καρζάι σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Ο Καρζάι πρόσθεσε ότι διεξάγονται «πολύ σοβαρές και λεπτές διαπραγματεύσεις» με τους Αμερικανούς για το θέμα αυτό. «Το Αφγανιστάν έχει επίσης τα δικά του αιτήματα και συμφέροντα», είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις ή να επικαλεστεί το ακανθώδες θέμα της ενδεχόμενης ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών μετά το 2014.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να διατηρήσει Αμερικανούς στρατιώτες στο αφγανικό έδαφος μετά το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014, αλλά μόνο αν η Καμπούλ δεχόταν να παραχωρήσει σε αυτούς δικαστική ασυλία.

Περί τους 100.000 ξένους στρατιώτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί, βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου αντιμετωπίζουν την ένοπλη εξέγερση των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν την διακυβέρνηση της χώρας από το 1996 έως το 2001.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα