«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες»

Δηλώσεις με αιχμές του Αλέξη Τσίπρα απο το Υπουργείο Υποδομών όπου νωρίτερα είχε συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και με στελέχη του υπουργείου, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη. Παρά τα εμπόδια που επιχειρούν ορισμένοι ακόμη και στο και 5 να βάλουν στο δρόμο μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή την συμφωνία επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πιστεύω

οτι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα πετύχουμε την ανοικοδόμηση της χώρας , θα δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις εξόδου απο την κρίση, αλλάζοντας όμως και εμείς». Δίνοντας τη σκληρή μάχη -όπως είπε ο πρωθυπουργός -όχι εκτός αλλά εντός ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση έναντι στη διαπλοκή και την πελατειακή σχέση .

Η δική μας πολιτική βασίζεται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας οτι για κάθε 100 ευρώ δαπάνης για δημόσιες υποδομές πάνω απο 55 ευρώ εισρέουν στα δημόσια ταμεία που θα λειτουργήσουν αντίρροπα-όπως είπε- στα δύσκολα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της διαφθοράς που επεκτάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και φορτώθηκαν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι: α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Β) θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών γ) αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό «θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση αναπτύσσοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις και μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία και που μέχρι σήμερα αρνούνταν οι δυνάμεις της συντήρησης και των συμφερόντων».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα