Τέλος στο 5ήμερο πτωτικό σερί του S&P με τη βοήθεια Fed και μάκρο

Σε θετικό έδαφος και με ισχυρά κέρδη έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street μετά από διήμερες απώλειες στη “σκιά” πετρελαίου και δολαρίου, με τον S&P να διακόπτει το πτωτικό σερί 5 ημερών καταγράφοντας τα πρώτα κέρδη του για το 2015.

Τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, η ήπια ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου αλλά και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed

συνέβαλαν στην διαμόρφωση θετικού κλίματος στην αγορά απομακρύνοντας τις ανησυχίες των προηγουμένων ημερών από την αδιάκοπη βουτιά του πετρελαίου, την ενίσχυση του δολαρίου αλλά και την αναζωπύρωση των διεθνών αναταραχών.

“Είχαμε κάποια καλά νέα σήμερα και η αγορά “κουράστηκε” να υποχωρεί”, σχολίασε ο Randy Bateman, επικεφαλής τμήματος επενδύσεων στην Huntington Asset Advisors που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,3 δις. δολαρίων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 212,881 μονάδες (1,23%) κλείνοντας στις 17.584,52 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 57,73 μονάδων (1,26%) και έκλεισε στις 4.650,47 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 23,29 μονάδων (1,16%) κλείνοντας στις 2.025,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 104,41 δολάρια με άνοδο 3,46 δολαρίων ή σε ποσοστό 3,43%. Ακολούθησαν η Wal-Mart Stores με κέρδη 2,65% και κλείσιμο στα 88,60 και η Johnson and Johnson, η οποία έκλεισε στα 105,56 δολάρια με άνοδο 2,21%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Verizon Communications Inc (-0,65%), η IBM (-0,65%) και η Chevron Corporation (-0,08%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Πρακτικά Fed

Η ανοδική πορεία των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου κέρδισε momentum μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed από όπου φάνηκε ότι η Τράπεζα δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την συνεδρίαση του Απριλίου.

Παράλληλα, τα μέλη της FOMC σημείωσαν πως η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αν ο πληθωρισμός παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επαρκής διασφάλιση για την ανάκαμψή του στο επίπεδο * στόχο της fed του 2% στο ορατό μέλλον.

Κατά την ίδια συνεδρίας εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την αναζωπύρωση των οικοδομικών αναταραχών στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Εκφράστηκε ωστόσο η πεποίθηση πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και των υπόλοιπο κόσμο θα απαντήσουν με αναπτυξιακά μέτρα.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013 συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Νοέμβριο, με τις εισαγωγές να εμφανίζουν νέα πτώση ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του αργού αλλά και της μειωμένης ζήτησης για ξένο πετρέλαιο.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 7,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 39 δισ. δολ. το Νοέμβριο από έλλειμμα 42,25 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Το έλλειμμα του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε από το αρχικό μέγεθος των 43,43 δισ. δολ. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 42 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1% από τον Οκτώβριο στα 196,36 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,2% στα 235,36 δισ. δολ. Στο ενδεκάμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,3%.

Επίσης, ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας επιτάχυνε τον Δεκέμβριο τους ρυθμούς με τους οποίους δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με τους εργοδότες να προσθέτουν 241.000 θέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Automatic Data Processing (ADP).

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 250.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η ADP αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τα στοιχεία του Νοεμβρίου ανακοινώνοντας 227.000 νέες θέσεις εργασίας από την αρχική εκτίμηση για 208.000.

Πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος έκλεισε την Τετάρτη το πετρέλαιο ανακάμπτοντας από το 4ήμερο διαδοχικών απωλειών που ώθησε κάτω από τα 47 δολάρια την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light και παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 72 σεντς ή 1,5% τερματίζοντας στα 48,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 46,83 δολάρια νωρίτερα διευρύνοντας τις απώλειες της τάξης του 4,2% που το οδήγησαν σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2009 την Τρίτη.

Το brent Φεβρουαρίου κέρδισε 5 σεντς ή 0,1% κλείνοντας στα 51,15 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Την ανάκαμψη του πετρελαίου στήριξαν τα στοιχεία για πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 3,1 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Platts ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 380.000 βαρέλια.

Αντίθετα, αύξηση 8,1 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης, ενώ τα αποστάγματα που περιλαμβάνουν και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενισχύθηκαν κατά 11,2 εκατ. δολάρια την εξεταζόμενη περίοδο. Αναλυτές που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της Platts τοποθετούσαν την αύξηση στα αποθέματα βενζίνης στα 2,25 εκατ. βαρέλια και την αύξηση στα αποστάγματα στα 2,06 εκατ. βαρέλια.

Την Τρίτη το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε (API) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Platts έκαναν λόγο για αύξηση κατά 380.000 βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πτωτικό σπιράλ τους τελευταίους έξι μήνες καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί, ενώ η ανάπτυξη της ζήτησης δείχνει σημάδια κόπωσης καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη παραμένει υποτονική και η Κίνα επιβραδύνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα