«Τελεσίγραφο» Gazprom προς την Ουκρανία

Την ελπίδα να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία και η Ουκρανία «να αρχίσει να πληρώνει αυτά που οφείλει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom, Α. Μίλερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Επανέλαβε ωστόσο ότι ισχύει το «τελεσίγραφο» της Gazprom προς την Ουκρανία σύμφωνα με το οποίο από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου οι παραδόσεις φυσικού

αερίου θα γίνονται μόνο μετά από προκαταβολή της αξίας του.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση ανησυχεί την ΕΕ για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο. Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ θα βελτιωθεί με την υλοποίηση εναλλακτικών (εκτός Ουκρανίας) οδών εφοδιασμού με πρώτο τον αγωγό South Stream ο οποίος, όπως τόνισε, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι στο τέλος του επόμενου έτους ο αγωγός θα φθάσει στη Βουλγαρία με υποθαλάσσια όδευση από τη Μαύρη Θάλασσα.

Oι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της Gazprom ερμηνεύονται και ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Βουλγαρίας για τις συμφωνίες που αφορούν τον συγκεκριμένο αγωγό, οι οποίες κατά την Κομισιόν παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο κ. Μίλερ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της Gazprom με την Κίνα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτή θα έχει επιπτώσεις στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη καθώς όπως είπε «υπάρχει ανταγωνισμός για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους μεταξύ των αγορών». Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στην Κίνα, σηματοδοτεί επενδύσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων και, όπως είπε ο κ. Μίλερ, είναι μόνο η αρχή καθώς επίκεινται νέες συμφωνίες στην περιοχή.

Τέλος επανέλαβε ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων (ΙΧ, φορτηγών) αλλά και πλοίων αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία που εξασφαλίζει παράλληλα χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα