Τεχεράνη: Εντατικές επαφές για τα πυρηνικά

Οι Ιρανοί διαπραγματευτές αρχίζουν σήμερα σειρά συναντήσεων στη Βιένη οι οποίες θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύνοδο των χωρών της ομάδας 5+1 και του Ιράν στη Γενεύη στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Μια συνάντηση θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο και του επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών και υφυπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Το απόγευμα η υπηρεσία του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις
με την ιρανική αντιπροσωπεία. Η ΙΑΕΑ είχε παρουσιάσει το Νοέμβριο του 2011 έναν κατάλογο με στοιχεία που έδειχναν ότι το Ιράν είχε εργαστεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν από το 2003 και ίσως και αργότερα, κυρίως στη στρατιωτική βάση Παρσίν, κοντά στην Τεχεράνη. Η διεθνής υπηρεσία έχει ζητήσει να έχει πρόσβαση στη βάση αυτή αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμιά απάντηση.

Τέλος, επτά Ιρανοί εμπειρογνώμονες θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) για να προετοιμάσουν τη σύνοδο της Γενεύης.

Όλες οι συναντήσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Μόνο για τη συνάντηση μεταξύ της ΙΑΕΑ και του Ιράν θα σήμερα γίνει ενημέρωση του Τύπου από τον νέο επικεφαλής των επιθεωρητών, τον Φινλανδό Τέρο Βαργιοράντα, αργότερα σήμερα.

Η ΙΑΕΑ που διενεργεί έρευνα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, επιθυμεί «την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν» προκειμένου να διαπιστώσει αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση χωρίς να υποκρύπτει μια στρατιωτική διάσταση.

Ωστόσο η άνοδος στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του μετριοπαθούς Ροχανί, τον Αύγουστο, έδωσε σημάδια ελπίδας για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΙΑΕΑ είναι σημαντική, καθώς η Τεχεράνη θα μπορέσει να ελπίζει σε μια άρση των κυρώσεων, οι οποίες πλήττουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

«Το Ιράν δεν θα μπορέσει να επιτύχει αυτό τον στόχο χωρίς να ανταποκριθεί» στα αιτήματα της ΙΑΕΑ, εξηγεί ο Μαρκ Χιμπς, αναλυτής του ινστιτούτου έρευνας Carnegie Endowment for International Peace. Σύμφωνα με τον αναλυτή, το Ιράν κινδυνεύει για άλλη μια φορά να χρονοτριβήσει και να περιμένει μια ευρύτερη συμφωνία με την ομάδα 5+1, πριν εγγυηθεί στην ΙΑΕΑ την πρόσβαση των επιθεωρητών της στις πυρηνικές εγκαταστάσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες στρατιωτικού χαρακτήρα, κυρίως στο Παρσίν και την πρόσβαση σε στοιχεία και πρόσωπα αρμόδια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ είναι ωστόσο σημαντικές. Η ομάδα 5+1 επιθυμεί το Ιράν να δεχτεί, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας, πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις της υπηρεσίας.

«Ελπίζουμε ότι το Ιράν και η ΙΑΕΑ θα μπορέσουν υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση, σε πνεύμα καλής βούλησης και να επιλύσουν τις εναπομείνασες ασάφειες σύντομα», δήλωσε την Παρασκευή ο Αραγσί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα