Ταξίδι ανθρωπιάς από το ΠΝ

Ένα υπέροχο ταξίδι ανθρωπιάς και προσφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας, ξεκίνησε στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Κυρίως όμως, το ταξίδι αυτό, είναι η αναγνώριση του χρέους που έχει η πολιτεία σε υπέργηρους συμπολίτες μας, που ζουν μόνιμα «αγκιστρωμένοι» σε κάποια βράχια του Αιγαίου στις εσχατιές της Ελληνικής Επικράτειας.

Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, θα επισκεφτεί τα μικρά νησιά με τους
λιγοστούς κατοίκους, τη Γαύδο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, το Αγαθονήσι, την Ίο και τη Σίκινο.

Το πλοίο διαθέτει πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό- μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.

Σε αυτό, δε, επιβαίνει διευρυμένη διακλαδική ομάδα αποτελούμενη από 9 στρατιωτικούς ιατρούς: Γενικός Χειρουργός (ΣΞ), Παθολόγος (ΣΞ), Καρδιολόγος (ΠΑ), Γυναικολόγος (ΠΝ), Ακτινολόγος (ΠΝ), Οφθαλμίατρος (ΠΝ), Παιδίατρος (ΠΝ), Μικροβιολόγος (ΠΝ), Οδοντίατρος (ΠΝ), καθώς επίσης και 4 νοσηλευτές.
Σκοπός του ταξιδίου είναι η κάλυψη των αναγκών προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων των μικρών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ενώ στόχος του υπουργείου είναι οι στρατιωτικοί γιατροί που επιβαίνουν στο πλοίο, να προσφέρουν τις υπηρεσίες του, στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Επίσης, εφόσον κριθεί ότι υπάρχει λόγος για μεγαλύτεροι νοσηλεία, τότε οι ασθενείς, με ελικόπτερα του Στρατού θα μεταφερθούν σε στρατιωτικά Νοσοκομεία, όπου και θα νοσηλευτούν δωρεάν.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην πράξη την εξέλιξη του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής Αναβαθμισμένης Δυνατότητας στη Σχοινούσα. Επισκέφτηκε το περιφερειακό ιατρείο του νησιού όπου η διακλαδική ομάδα ιατρών των Ενόπλων Δυνάμεων - που επιβαίνει στο ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» - εξέταζε τους κατοίκους του νησιού.

Σε δήλωσή της η κα Γεννηματά σημείωσε: «Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής ξεκίνησε σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές, σε πιλοτική βάση. Έχουμε όμως τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να το λειτουργήσουμε σε τακτά διαστήματα. Εκμεταλλευόμαστε, αξιοποιούμε, κάθε δυνατότητα που έχει το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και παρακολουθούμε το πρόγραμμα του μιας και είχε αποστολή στην περιοχή. Αξιοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα για να προσφέρουμε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους των μικρών νησιών»

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα