Ταυτοποιήθηκε το DNA

Μία μέρα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν και πληθαίνουν τα ερωτήματα, αναφορικά με τις συνθήκες της επιχείρησης των αμερικανών κομμάντος, την τύχη που επιφυλάχθηκε στη σορό του, τον ρόλο του Πακιστάν στην επί χρόνια επιτυχημένη προσπάθεια του ηγέτη της Αλ Κάιντα να διαφεύγει της σύλληψης. Πάντως, στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση
του Reuters, το ερώτημα έαν η χώρα έλαβε τη σωστή απόφαση να σκοτώσει τον μπιν Λάντεν, απαντάται θετικά από το συντριπτικό 79% των ερωτηθέντων, όπως κατέδειξε και η φρενίτιδα του ενθουσιασμού που εκδηλώθηκε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του ανθρώπου που συνέλαβε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, όπως διαβεβαίωσε αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα τεστ DNA στο σώμα του δολοφονηθέντος άνδρα έδειξαν μια σχεδόν κατά 100% ταύτιση με τους συγγενείς του Μπιν Λάντεν, ενώ, όπως ο ίδιος υποστήριξε, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι η σύζυγός του, προσδιόρισε την ταυτότητα του κατονομάζοντάς τον.

Πάντως, οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρώτα σε πακιστανικά μέσα, με το πρόσωπο του νεκρού, απεδείχθησαν μοντάζ και γρήγορα απεσύρθησαν από τα ΜΜΕ του πλανήτη.

Το άλλο ερώτημα αφορά την τύχη της σορού του, που ρίχθηκε στη θάλασσα, με στόχο σαφώς να μην αποτελέσει ο τάφος του μνημείο και σύμβολο για το ακραίο Ισλάμ. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η σορός του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στην Αραβική Θάλασσα με «παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή», που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου. Για το κατά πόσον τηρήθηκε το μουσουλμανικό τυπικό, πάντως, υπάρχουν πολλές ενστάσεις από ισλαμιστές ηγέτες, που δηλώνουν  σε όλους τους τόνους ότι  Ισλάμ αντιτίθεται στην ταφή στη θάλασσα.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα αφορά τον ρόλο του Πακιστάν στις επιχειρήσεις αλλά και το γεγονός ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα διαβιούσε ανενόχλητος σε πολυτελή έπαυλη στα προάστια της πακιστανικής πρωτεύουσας. Ο πρόεδρος του Πακιστάν διαψεύδει ότι η επιχείρηση των αμερικανών καταδρομέων που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Νωρίτερα το ίδιο είχαν δηλώσει και αμερικανοί αξιωματούχοι.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, είναι αλήθεια ότι έχει ήδη εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Ισλαμαμπάντ. Το κακό κλίμα προσπάθησε να αντιστρέψει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι  «συνεργασία» με το Πακιστάν επέτρεψε στις ΗΠΑ να εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο κύριος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, δήλωσε πως είναι «ασύλληπτο» να μην διέθετε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ένα σύστημα υποστήριξης στο Πακιστάν «εκ των έσω». Το ζήτημα, πάντως, παραμένει, και δεν έχασαν την ευκαιρία να το επισημάνουν, τόσο το Αφγανιστάν, όσο και η Ινδία, η οποία έχει πληγεί από την ισλαμική τρομοκρατία που εκπορεύεται από το Πακιστάν.

Σύμφωνσ με τον Μπρέναν, ο Μπιν Λάντεν προσπάθησε να κρυφτ
Keywords
Τυχαία Θέματα