Τα βλέμματα στραμμένα στην Κύπρο

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, είναι πιθανόν να έχει νέα πρόταση για τις καταθέσεις. Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, δια του εκπροσώπου της, ΣάιμονΟ Κόνορ, δήλωνε νωρίτερα ανοιχτή στηναναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολήςτέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο,με στόχο τη μικρότερη

επιβάρυνση γιατις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο, στις 6μμ, η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για να εξετάσει τις τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Προηγήθηκε άτυπη σύσκεψη, στη Βουλή, του προέδρου Ν.Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπ. Οικονομικών Μ. Σαρρή. Παρακολουθείστε ζωντανά από το sigmalive.

«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει, κατά πόσον υποτιμήθηκε ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με αντικείμενο της μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών πουδραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το κυπριακό θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με Φρανσουά Ολάντ και Ζοζέ Μπαρόζο στο πλαίσιο δείπνου στο οποίο θα συμμετάσχει η ελίτ των Ευρωπαίων βιομηχάνων με στόχο να συζητηθούν τρόποι και μέσα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ.

Δήλωση Όλι Ρεν

Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της χώρας, η Ευρωζώνη εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Αυτό προκύπτει και από τη δήλωση που έκανε στους Financial Times ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές δεν θα ήταν αντίθετοι σε αλλαγή κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Έκτακτη συνεδρίαση στο ΧΑΚ - Κλειστές Τρίτη και Τετάρτη οι τράπεζες

Εκτάκτως θα συνεδριάσει αύριο το πρωϊ το ΔΣ του Χρηματιστηρίου της Κύπρου προκειμένου να συζητήσει εισήγηση του γενικού διευθυντή Νώντα Μεταξά να μην πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στο ΧΑΚ.

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο και την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες στην Κύπρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κανονικά δεν θα λειτουργήσει αύριο το Χρηματιστήριο στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών.

Διεθνείς χρηματαγορές και ευρώ σημειώνουν υψηλές απώλειες στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε «ασφαλή» καταφύγια όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε νωρίτερα ότι το κυπριακό πακέτο στήριξης είναι «πιστωτικά αρνητικό» όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια, όπου βλέπει αυξανόμενο κίνδυνο φυγής καταθέσεων.

Επίσκεψη Κύπριου ΥΠΟΙΚ στη Μόσχα

Στη Μόσχα θα μεταβεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος την προσεχή Τετάρτη θα έχει επαφές με τη ρωσική ηγεσία.

Αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο πώλησης δυο κυπριακών τραπεζών , η ανανέωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2.5 δις ευρώ έως το 2021 και η σύναψη νέου δάνειου.

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, είχε σχολιάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα