Τα μέτρα πέρασαν, η κυβέρνηση λαβώθηκε

Πρώτο βήμα από την Αθήνα στο δρόμο της υλοποίησης της συμφωνίας των Βρυξελλών, αλλά σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας, μετά την τραυματική για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα. Το κοινοβούλιο υπερψήφισε με 229 ναι, 64 όχι και 6 παρών, ωστόσο το αποτέλεσμα

προκαλεί ανεπούλωτες - ως φαίνεται - πληγές και ρήγμα στο κυβερνών κόμμα. Καταγράφηκαν 39 διαφοροποιήσεις υπουργών και βουλευτών, ανάμεσά τους οι Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαρουφάκης, Βαλαβάνη και Κωνσταντοπούλου.Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να ενισχύεται. Για την ώρα, δεδομένος είναι ο ευρύς ανασχηματισμός, που μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας τις όποιες κινήσεις στο εσωκομματικό μέτωπο.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές να ρίξουν την αριστερή κυβέρνηση», ήταν το μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής.

Στη διάθεση του πρωθυπουργού θέτουν την παραίτησή τους οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Κώστας Ήσυχος, οι οποίοι δηλώνουν πως στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι το μνημόνιο.

«Καταψήφισα τα μέτρα, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση», λέει και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Θέμα για την κυβέρνηση και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που πρωταγωνίστησε και χθες στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ολομέλειας.


«Η ίδια η Βουλή την έχει ξεγράψει. Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ημέρα πλέον πρόεδρος» δήλωσε στον ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη.

Εν τω μεταξύ, να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός και η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα, με σχετική αίτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο κος Μητσοτάκης επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι ζήτησε ανάλυση των επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Προσερχόμενος το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πληγώθηκε από τη διαδικασία στη Βουλή.

Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έγινε στη Βουλή, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στο Grexit.

«Διαγραφή χρέους για την Ελλάδα», προτείνει την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει: «Ελπίζω να καταφέρει να μείνει στην πρωθυπουργία, αλλά με διαφορετική συμμαχία».

Στα κεντρικά θέματα του γερμανικού Τύπου η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Ο Τσίπρας πέρασε το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων», ο τίτλος της Welt, σχολιάζοντας όμως ότι αυτό είχε μεγάλο τίμημα για την κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα και τα δημοσιεύματα της Zeit και της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι και ο Γιάνης Βαρουφάκης καταψήφισε το νομοσχέδιο.

«Ο Τσίπρας κέρδισε και έχασε την ίδια ώρα», γράφει η Handelsblatt, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την πλειοψηφία στη βουλή.

Απρόβλεπτοι οι αντίπαλοι του Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

«Διατήρησε την αξιοπρέπεια, διασπάστηκε το κόμμα», αναφέρει το Spiegel.

Keywords
Τυχαία Θέματα