Τα «φέσια» του Δημοσίου

Στα 23,145 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μετρούμενο σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Ένα μήνα πριν έφτανε στα 21,788 δισ. ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικών δημοσίου προς ιδιώτες. Ειδικότερα, τα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες διαμορφώνονται στα 6,67 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, έναντι 6,48 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν. Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες

είναι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με χρέος 2,82 δισ.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία με «φέσια» 1,78 δισ. ευρώ.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 926,7 εκατ. ευρώστο εξεταζόμενο διάστημα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αφορούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με το έλλειμμα που μετράει η τρόικα, αλλά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενδεικτικά του «εκτροχιασμού» σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που έχουν τεθεί. Το πρόβλημα εντάθηκε λόγω της καθυστέρησης της έκτης δόσης και εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση της εικόνας της γενικής κυβέρνησης το Νοέμβριο.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα