Τα «δώρα» του Αχμέτ Νταβούτογλου

Του Χρήστου Καπούτση

Τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου στην Αθήνα, έχουν ιδιαίτερο πολιτικό-διπλωματικό ενδιαφέρον.

Η Τουρκία, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο και τη Μ.Ανατολή, και μάλιστα, από τη θέση της περιφερειακής δύναμης. Επίσης η Τουρκία, είναι μια χώρα που η οικονομία της είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Και ακόμη, η Ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν έχει αφαιρέσει την πολιτική εξουσία που ασκούσαν οι Κεμαλιστές Στρατιωτικοί, χωρίς όμως, να μειωθεί

η ισχύς και το κύρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δήλωση του Α. Νταβούτογλου, ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινά οράματα, και μπορούμε να επιλύσουμε ειρηνικά τα προβλήματα και τις διαφορές μας. Και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον, συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή», θα πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεχτικά. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ενώ η Τουρκία είναι στα πρόθυρα πολέμου με τη Συρία και με την ανοιχτή πληγή, που είναι το Κουρδικό, να κακοφορμίζει. Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχουν την «πολυτέλεια» της όξυνσης των διμερών σχέσεων! Ούτε φυσικά, οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Άγκυρας θα πρέπει να επιτρέψουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προσδιορίζονται από επιλογές που ανήκουν στη σφαίρα του απύθμενου λαϊκισμού και του εθνικισμού των «ξεπεσμένων» πολιτικών.

Γι' αυτό ακριβώς, η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, στη συριακή κρίση, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο. Οι συζητήσεις που είχε ο Α.Νταβούτογλου με κορυφαίους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράν, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ισραήλ), επισκίασαν ακόμη και τις διμερείς ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες, με εξαίρεση το οξυμένο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Οι Α. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος επισήμαναν το ρόλο των τουρκικών αρχών στην ανάσχεση του κύματος λαθρομεταναστών, αλλά και πολιτικών προσφύγων από τη Συρία, που συνωθούνται στα  παράλια της Μ. Ασίας και τον Έβρο και σχεδιάζουν να περάσουν στην  Ελλάδα, με τη βοήθεια φυσικά των τούρκων δουλεμπόρων.

Επίσης στον Α.Νταβούτογλου τέθηκε και το θέμα των αεροναυτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν συστηματικά τα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές παραβιάζοντας το όρια των χωρικών μας υδάτων.
Επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν για το Αιγαίο, και γενικά τη ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υφαλοκρηπίδα), όπου διατύπωσαν τις Εθνικές θέσεις τους , που είναι μάλλον αποκλίνουσες.«Μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος καμιάς πλευράς», επεσήμ

Keywords
Τυχαία Θέματα